Novellrekommendation: Förstå, av Ted Chiang

Jag är närmast mållös.

I natt låg jag sömnlös som vanligt och läste. Växlar alltid mellan en mängd olika böcker. Den här gången mellan Joe Hills En hjärtformad ask, två viktorianska Kalla Kårar-antologier, senaste numret av Nova science fiction (nr 12/2007), Jean-Paul Sartres Äcklet, samt Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Började efter tag att bli trött, tänkte ta en avslutande novell, slog upp den näst sista novellen jag hade kvar att läsa i senaste numret av Nova science fiction: Förstå, av Ted Chiang (urspr. publ. i Isaac Asimov´s Science Fiction Magazine, augusti 1991). Tänkte egentligen bara läsa några sidor, för att sedan gå och lägga mig. Men det gick inte att avbryta denna påbörjade läsning, nej, inte alls. Detta visade sig vara en ytterligt fascinerade novell som jag verkligen inte ville avbryta. En suverän, fullkomligt genialisk, skildring av en övermänniska.

Så här skriver redaktören John-Henri Holmberg i dennes introduktion till novellen:

”Ted Chiang introducerades på svenska härom året med den prisbelönade långnovellen ”Berättelsen om ditt liv” i Novas femte nummer. Chiang debuterade 1990 och har bara publicerat en handfull noveller; trots det betraktas han som en av dagens viktigaste sf-författare, eftersom hans verk är både originella, idémässigt innovativa och genomlysta av [ett] sällsynt skarpsinne. ”Förstå” inspirerades dels av Jean-Paul Sartres roman Äcklet, vars huvudperson finner enbart meningslöshet i tillvaron omkring sig, dels av tanken på hur en människa skulle uppleva det omvända förhållandet – att [det] finns mening och system i allt – och av den vidare spekulationen i hur en sådan människa skulle vara beskaffad. Novellen är ett av sf-litteraturens finaste porträtt av en ”övermänniska”. ”

Novellen är översatt av Johan Anglemark, och måste vara en särdeles avancerad mastodontöversättning. Med andra ord: ingen lätt novell att översätta, kan jag tänka.

Hur som helst den bästa sf-novell jag läst på länge. Måste rekommenderas!

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på onsdag, 6 februari, 2008.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: