Tips: Drömmarnas Berg av Arthur Machen

En besökare känd som NoliMeTangere påpekade en sak som jag höll på att skriva om. Han/hon skev följande:

”Fick mail från Alastor Press härom dagen. Tydligen är ”Drömmarnas berg” på gång i början av nästa vecka. Troligtvis fler än jag som har sett fram emot den. Lite Algernon Blackwood och lite Lord Dunsany nu så är jag i sjunde himlen. Ryktas också om Lovecraft på Alastor!”

 

Det här var en väldigt intressant kommentar, särskilt som jag höll på att skriva om Alastors Machenutgåva efter att ha fått följande mail:

 

Arthur Machen Drömmarnas berg

Så kommer den då äntligen, Arthur Machens mästerliga och inflytelserika roman Drömmarnas berg. Vi räknar med att ha den hos oss i början av nästa vecka. Men ni har redan nu möjlighet att beställa den från oss till det förmånliga priset 130 kr (moms och frakt ingår, inget tillkommer). Boken är 272 sidor lång. Detta erbjudande gäller bara t.o.m. fredagen den 29 februari. Boken kommer därefter att säljas på hemsidan för 150 kr. På Adlibris betalar ni 156 kr (+19 kr i frakt). Ordinarie ca. pris är 210 kr. Allt ni behöver göra är att svara på detta mail (info@alastorpress.com). Ni har sedvanliga en månad på er att betala. Tänk på att bifoga namn och adress.

Vid sidan om Edgar Allan Poe och H.P. Lovecraft är Arthur Machen (1863-1947) den författare som har haft absolut störst inflytande på den moderna generationen skräckförfattare: Stephen King, Clive Barker, Ramsey Campbell och Thomas Ligotti har alla intygat vikten av Machen författarskap.

Arthur Machen slog igenom som en utpräglad skräck- och fantasyförfattare med titlar som The Great God Pan och The Three Imposters, men kom senare att börja skriva en mer visionär och naturmystisk prosa där han hämtade inspiration från sin barndomsmiljö i det vackra och mystiska Wales. Detta steg tog han i och med skrivandet av Drömmarnas berg (The Hill of Dreams) och Ornament i jade (Ornaments in Jade), som båda skrevs i mitten av 1890-talet.

Arthur Machen kom, tillsammans med Oscar Wilde som han kände mycket väl, att bli en av de stora förespråkarna av den engelska dekadensen, det ”gula 90-talet” som sekelskiftesepoken också har kallats och som fann sin motsvarighet i samtidens franska symbolism. Han var djupt influerad av franska poeter och författare som Rimbaud, Huysmans och Verlaine. Drömmarnas berg har kallats den vackraste och mest dekadenta bok som har skrivits på det engelska språket.

Detta är berättelsen om den unge Lucian Taylor som somnar i en gammal romersk borgruin i Wales och därefter börjar hemsökas av ohyggliga visioner. Verklighetens sömmar börja spricka och Lucian försvinner in i drömmens och fantasins värd. För att fly dessa syner flyttar han till ett sjaskigt kvarter i London, där han försöker skriva en bok i vilken han vill plöja ner sin själ. Men boken låter sig inte skrivas och han blir alltmer förtvivlad och desperat. Lucian Taylors nedgång i vansinnet skildras med en utsökt känsla för språkets melodi och med en fantasi som sjuder av uttryckskraft och poetisk lyster.

Sir Arthur Conan Doyle kallade Machen för ett geni, och Lovecraft honom för den främste av alla skräckförfattare. Såväl Jorge Louis Borges och Arthur Miller har hyllat honom, och i synnerhet det som har kallats hans stora mästerverk, Drömmarnas berg.

Denna utgåva inkluderar både Drömmarnas berg och Ornament i jade, och det är första gången som dessa nu ges ut i svensk språkdräkt. Dessutom introduceras Machen i ett fylligt efterord, och i en längre introduktion förklarar han själv bakgrunden till hur Drömmarnas berg blev till. Utgåvan är också försedd med kommentarer och ett appendix med ett opublicerat förord av Machen.

 

Marmeladkungen har naturligtvis utnyttjat detta erbjudande. Jag försöker stödja mindre förlag, läser det bästa och särskilt det mest originella! Nyöversättningar såsom detta ska uppmärksammas, få kulturstöd, stöd, köpare, läsare, och uppmärksammas!

Bokförlaget Alastor Press erbjudande ovan är inte tråkigt. (Vill minnas att jag publicerat lite litteraturkritik i något nummer av Minotauren när förlagets boss eller chef eller redaktör (jag vet inte vilket): Ola Svensson medverkat. Han skriver bra saker, och har smak. Minst sagt. Det ser man på Alastors utgivning. Han lyssnar på massorna!

Har även sett att även bokförlaget Vertigo (C-M Edenborg) gör dito, och rekommenderar denna bok till massorna. TREVLIGT! Om det sedan kommer lite Lovecraft och Poe, kanske till och med lite Lord Dunsany från Alastor press sida, tja, det vore ju enormt gott. Jag längtar och njuter, tänker och trängtar och hoppas..!

Men i alla fall, passa på att stödja verkligt bra litteratur som för första gången översätts till svenska! Jag lovar: Arthur Machen är betydligt bättre än ex. Liza Marklund, Jan Guillou och Stieg Larsson. Detta är klassiskt!

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på måndag, 18 februari, 2008.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: