Uppföljning till Martin Anderssons artikel: Böcker av och om H. P. Lovecraft – en fanatikers bestämda åsikter

Ah!

Undertecknad gläds verkligen åt att så många intresserar sig för mr. Anderssons eminenta text om HPL:s böcker! Det glädjer mig så mycket att jag härmed vill utmana denne Sveriges kanske mest påläste Lovecraft-expert, inblandad i de flesta nya översättningar, och sakkunnig som få svenskar (och som dessutom känner S. T. Joshi, m. fl.(!))

Vad tycker Martin Andersson, i egenskap av Lovecraft-kännare/expert är värt att rekommendera inom (1) svenska Lovecraft-översättningar, (2) Lovecraft-filmatiseringar, och (3) Lovecraft-uppläsningar (talböcker).

Jag vill också ställa följande fråga: får jag publicera lite kort du tagit från platserna där Lovecraft vuxit upp, levt, begravts osv, och även kort på dig och S. T. Joshi?

Jag väntar med spänning på ett svar, och så troligen/förhoppningsvis även mina (nåja, i detta fall våra) läsare!

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 3 oktober, 2008.

14 svar to “Uppföljning till Martin Anderssons artikel: Böcker av och om H. P. Lovecraft – en fanatikers bestämda åsikter”

 1. *blush, mumble* Tack för berömmet!

  Nu börjar du putta ut mig på väldigt tunn is. Jag har någon gång läst nästan alla svenska Lovecraft-översättningar (utom några av de allra senaste), så dem kan jag nog ha en hyfsat insatt uppfattning om.
  Filmatiseringar är jag direkt usel på — mitt Lovecraft-filmotek är inskränkt till Lurker Films’ utgivning och en handfull andra (fast jag äger ett ex av The Lurker in the Lobby också, så i teorin kan jag kolla upp information om fler filmer än de jag äger, men det är inte samma sak). Jag kan dock säga ett par ord om de få jag har sett, men det kommer inte att vara på långa vägar när lika uttömmande som min föregående artikel.

  Talböcker — jag har bara hört HPLHS:s fejkade radioteatrar av 2At the Mountains of Madness” och ”The Dunwich Horror”. Jag försökte beställa Ernst-Hugo Järegårds uppläsning av Skräckens labyrinter så sent som i dag, men Adlibris krånglar och vägrar låta mig betala, samtidigt som de har svalt alla pengar på mitt presentkort, så vi får se när jag faktiskt kan få tag på den.

  Vad beträffar bilderna — jag minns knappt vilka jag har skickat. Bilderna på St Paul’s Chapel och Perry Street 93, om jag har skickat dem, är OK, och likaså bilden på mig bredvid Joshi.

  Yrs
  Martin

  Gilla

 2. Ernst-hugos svettiga inläsningar finns lättillgängligt på internet. Till och med jag har dem.
  Älskar dem, kanske mest för att Ernst-Hugo är sveriges bästa skådespelare.
  Trots att han är död.

  Gilla

 3. Här finns Ernst-Hugos fantastiska uppläsning av Lovecraft-noveller:

  http://thepiratebay.org/torrent/3548803/Ernst-Hugo_J_g__l_r_Lovecraft

  Torrenten innehåller:

  Den lurande skräcken 1-4 (4)
  Den namnlösa staden
  Färg bortom tid och rum 1-2 (2)
  Hunden
  I gravkammaren
  Pickmans modell
  Råttorna i muren
  Skräckens Labyrinter 1-4 (4)
  Träsket
  Återkomsten

  Och på följande länk går det att hitta Ernst-Hugo Järegård, och Sixten Grönros, för nedladdning.

  http://thepiratebay.org/torrent/3667753/kassett_rysare-_Ernst-Hugo_Jaregard_och_Sixten_Gronros

  Skräckens labyrinter kanske också är av intresse?

  http://thepiratebay.org/torrent/3313579/Skrackens_labyrinter_-_Lovecraft

  http://thepiratebay.org/torrent/3911632/H_P_Lovecraft_-_Skrackens_Labyrinter_(last_av_Ernst-Hugo_Jaregar

  (även Skräckens labyinter är uppläst av Ernst-Hugo! Åtminstone den sista länken.)

  Mycket nöje! Det är ju – hur man än ser på saken – ”en skräckupplevelse” att lyssna på dessa talböcker!

  😉

  Gilla

 4. Sorry, illegala nedladdningar är inte ett alternativ för mig.

  Kan för övrigt tillägga att B&N nu har släppt sin kompletta Lovecraft-samling — äntligen!

  http://search.barnesandnoble.com/HP-Lovecraft/H-P-Lovecraft/e/9781435107939/?itm=3

  Yrs
  Martin

  Gilla

 5. Personligen kan jag rekommendera följande filmatiseringar (bland de jag sett av de (minst) 75 som listas på Imdb):

  1. Re-Animator (men även i viss mån ”Bride of Re-Animator, samt Beyond Re-Animator, även om dessa inte når upp till storheten i del 1. För övrigt planeras ”House of Re-Animator” att släppas under 2010.)

  2. Dagon (baserad på novellerna ”Dagon” och ”The Shadow over Innsmouth”)

  3. Call of Cthulhu (nyinspelad svartvit stumfilm! av H. P. Lovecraft Historical Society. Fantastiskt trevlig.)

  4. Man kan även nämna Stuart Gordons ”The Beyond”, som är intressant, om än kanske inte direkt bra.

  Någon annan som har någon obskyr Lovecraft-filmatisering att rekommendera?

  Gilla

 6. Asch… antingen försvann min kommentar, eller också har den inte noterats ännu. Med risk för att upprepa mig:

  Illegal nedladdning är tyvärr inget alternativ för mig.

  En film jag verkligen kan rekommendera — mer om detta någon annan gång — är ”Out of Mind”, i vilken Christopher Heyerdahl spelar Lovecraft (skrämmande porträttlikt — jag har hört att Heyerdahl ibland uppträder som högläsare på Lovecraft-filmfestivalen i Oregon just på grund av sin roll i ”Out of Mind”).

  För övrigt har B&N just släppt sin kompletta Lovecraft-samling:

  http://search.barnesandnoble.com/HP-Lovecraft/H-P-Lovecraft/e/9781435107939/?itm=2

  Gilla

 7. Mycket intressant info om den kompletta Lovecraft-samlingen, liksom tipset om filmen Out of Mind – vilken jag dock ännu inte sett.

  Vad gäller illegal nedladdning, så vill jag påstå att det i fallet Ernst-Hugo är lagligt, särskilt med tanke på att du dessutom beställt talboken ifråga. Den finns ju inte att få tag på, och därför förstör man inte någon försäljning.

  Eller hur ligger det till egentligen? Jag hade inte länkat till någon nysläppt film eller dylikt! Däremot detta underbara kulturstycke. Dessutom var Ernst-Hugo själv en stor Lovecraft-förespråkare, varför han säkerligen skulle velat att folk skulle höra de noveller han spelade in. Eller?

  Gilla

 8. Fast det är ju fortfarande copyright på Ernst-Hugos inspelning. Och visst finns den att få tag på — kolla på http://www.adlibris.se .

  Gilla

 9. Jag är ny här bland litteraturbloggarna.

  Jag har en egen sida med mina texter och lyrik.

  Titta gärna in där om ni vill på:

  http://www.studioblodrod.blogspot.com

  Magnus

  Gilla

 10. Du är hjärtligt välkommen till Marmeladkungen, Magnus. Har kikat på din sida, och andra får göra samma sak, och döma själva – men själv är jag av åsikten att du mer rör dig inom en konstbloogg. Rätta mig om jag har fel.

  mvh, F. G.

  Gilla

 11. Är det någon som vet om några av Lovecrafts tidigare oöversatta noveller kommer att översättas vartefter. Det är jättekul med alla nyöversättningar av de gamla godingarna, men det finns ju en hel del kvar som aldrig blivit översatt till svenska.

  Cthulhu f`tagn på er.

  Gilla

  • Bilge –

   Det finns många tidskrifter som för närvarande publicerar Lovecrafts tidigare oöversatta noveller: Aleph Bokförlags Minotauren (www.alephbokforlag.se/minotauren) (Rickard Berghorn, red), Robert Anderssons Mitrania (www.mitrania.se), DAST Magazine (troligen nedlagd, Bertil Falk, red.) samt div antologier. Kolla ex en Lovecraft-sökning på Tradera.com.

   Att Lovecraft plötsligt publiceras i denna extrema omfattning beror på att det inte kostar något att översätta hans verk, med tanke på att han nu varit död i över 70 år, varför fler texter naturligtvis kommer att översättas och publiceras i Sverige. Är det något som drar läsare nu, så är det Lovecraft. Och som samlare kan jag även nämna att det höjer det antikvariatiska värdet på boken/böckerna ifråga…)

   Men om någon ska svara på din fråga så är det Martin Andersson, Sveriges kanske främste Lovecraft-kännare. Så jag kommer att kontakta honom, om han nu inte läser dessa våra kommentarer, så du får ett ordentligt svar.

   T. ex. visar det sig att det i den fullständiga (och billiga) nya Lovecraftutgåvan (som tyvärr innehåller oerhört många fel)finns en mängd (max tio) noveller/texter som jag inte läst av Lovecraft. Så naturligtvis finns det mer att översätta, även om Sam J. Lundwall, Rickard Berghorn, Lillian Wiberg, Robert Andersson m. fl. gjort sitt bästa.

   Mvh, F. G.

   Gilla

 12. F.G

  Jag är ledsen, men jag kan inte hitta något nytt som inte tidigare är översatt. Nu vet ju alla som känner mig att jag lever minst 500 år för sent och jag kommer nog aldrig att lära mig använda internet ordentligt. Men den enda novell jag hittills hittat som inte tidigare varit översatt är ”Bortom sömnens barriär” i ” Picmans modell…”. Kan du ge mig några exempel?

  Mvh: Bilge

  Gilla

  • Nyligen publicerade Barnes and Noble en totalt komplett Lovecraft-utgåva – H. P. Lovecraft: Complete and Unabridged. Tyvärr innehåller den väl mycket felaktigheter, varför Lovecraft-kännaren Martin Andersson påpekat att jag och andra bör vänta på den andra upplagan – ett förslag som åtminstone jag kommer att följa. Men i denna (billiga och snygga) kompletta Lovecraft-upplaga finns det mycket intressant, och faktiskt många Lovecraft-texter som inte ens jag, som ansåg mig ha läst samtliga texter författaren skrivit, tidigare inte ens hade hört talas om.

   Här följer innehållet. Siffrorna bredvid titeln är sidnummer i boken:

   The Beast in the Cave 1
   The Alchemist 6
   The Tomb 14
   Dagon 23
   A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson 28
   Polaris 33
   Beyond the Wall of Sleep 37
   Memory 46
   Old Bugs 47
   The Transition of Juan Romero 54
   The White Ship 60
   The Street 65
   The Doom That Came to Sarnath 70
   The Statement of Randolph Carter 76
   The Terrible Old Man 81
   The Tree 84
   The Cats of Ulthar 88
   The Temple 91
   Facts Concerning the Late Arthur Jermyn and His Family 102
   Celephaïs 110
   From Beyond 115
   Nyarlathotep 121
   The Picture in the House 124
   Ex Oblivione 131
   Sweet Ermengarde 133
   The Nameless City 141
   The Quest of Iranon 151
   The Moon-Bog 157
   The Outsider 164
   The Other Gods 170
   The Music of Erich Zann 174
   Herbert West-Reanimator 181
   Hypnos 206
   What the Moon Brings 212
   Azathoth 214
   The Hound 216
   The Lurking Fear 223
   The Rats in the Walls 240
   The Unnamable 256
   The Festival 262
   Under the Pyramids 270
   The Shunned House 292
   The Horror at Red Hook 314
   He 332
   In the Vault 341
   Cool Air 348
   The Call of Cthulhu 355
   Pickman’s Model 380
   The Silver Key 391
   The Strange High House in the Mist 401
   The Dream-Quest of Unknown Kadath 409
   The Case of Charles Dexter Ward 490
   The Colour out of Space 594
   The Descendant 617
   History of the Necronomicon 621
   The Very Old Folk 623
   Ibid 629
   The Dunwich Horror 633
   The Whisperer in Darkness 668
   At the Mountains of Madness 723
   The Shadow over Innsmouth 807
   The Dreams in the Witch House 859
   Through the Gates of the Silver Key 889
   The Thing on the Doorstep 919
   The Evil Clergyman 941
   TheBook 945
   The Shadow out of Time 948
   The Haunter of the Dark 999
   Appendix: Juvenilia
   The Little Glass Bottle 1018
   The Secret Cave 1020
   The Mystery of the Grave-°©
   yard 1022
   The Mysterious Ship [short version] 1027
   The Mysterious Ship [long version] 1030
   Discarded draft of ”The Shadow over Innsmouth” 1034
   Supernatural Horror in Literature 1041

   —————–

   De texter jag med säkerhet tror mig veta inte tidigare översatts till svenska är:

   A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson 28
   Old Bugs 47
   The Transition of Juan Romero 54
   The Tree 84
   Sweet Ermengarde 133
   What the Moon Brings 212
   Azathoth 214
   The Descendant 617
   The Very Old Folk 623
   Ibid 629
   The Book 945
   The Little Glass Bottle 1018
   The Secret Cave 1020
   The Mystery of the Grave-yard 1022
   The Mysterious Ship [short version] 1027
   The Mysterious Ship [long version] 1030

   Här får gärna ni andra läsare kommentera. Det kan vara fler som inte översatts till svenska, men såvitt jag förstår är det främst dessa, men jag kan ha fel i något fall.

   Är du intresserad av boken ifråga, finner du den här:

   http://search.barnesandnoble.com/HP-Lovecraft/H-P-Lovecraft/e/9781435107939/?itm=2

   Mvh, F. G.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: