Viktig information rörande bilderna från Salem

Lovecraft-kännaren Martin Anderson och fotografen Kim har diskuterat Salem och häxavrättningarna. MA har dessutom refererat till och länkat till en mängd brev och platser och tidsperioder. Detta måste uppmärksammas.

Ni läser inlägget samt kommentarerna här.

Uppdatering 29/4-09. Har idag läst ut ”Lovecrafts anteckningsbok” (Ellerströms, 2009). Fann en referens till häxprocesserna i Salem, vilket jag här citerar från not nr 87 (vilken för övrigt Lovecraft hade strukit över i sin anteckningsbok – men en anteckning som resulterade i romanen ”Fallet Charles Dexter Ward” (The Case of Charles Dexter Ward):

87. Borellus säger ”att djurens Rena Salter kan så beredas och bevaras, att en sinnrik man kan ha hela Noaks ark i sin Studerkammare, och få ett djurs sköna form att stiga ur dess aska efter behag: och att genom samma metod en Filosof utan brottslig nekromanti ur de Rena Salterna av mänskligt stoft kan framkalla en död förfaders form ur den aska till vilken hans kropp har förbränts. (Lovecrafts Anteckningsbok, sid 25.)

Not till anteckningen:

87. Lovecrafts citatkälla är Magnalia Christi Americana (1702) av den puritanske amerikanske prästen och författaren Cotton Mather (1663-1728), känd för den roll han spelade i häxprocesserna i Salem, Massachusetts, i början av 1690-talet. Borellus är ett latiniserat namn för Pierre Borel (1620-98), fransk läkare och naturforskare (s. 56).

Källa: Lovecrafts anteckningsbok. Ellerströms förlag, 2009. Översättning av Jonas Ellerström och Mattias Fyhr.

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på söndag, 26 april, 2009.

5 svar to “Viktig information rörande bilderna från Salem”

 1. Intressant nog har Mather tydligen tagit sig en del friheter med det här citatet, för Joshi & Schultz kallar det en ”loose paraphrase” i [i]Collected Essays[/i] 5.
  Det är också intressant att notera att HPL skrev upp citatet så många år (redan 1920) innan han faktiskt använde det i [i]The case of Charles Dexter Ward[/i] (som så ofta var fallet måste idén skvalpa runt en längre tid i hans huvud inann den kunde ta fast form).

  Gilla

 2. Extremt sen kommentar, men lämnar den ändå för protokollet.

  Vad som av Joshi kallats ett citat ur Borellus förekommer i Magnalia i början av kapitlet: The Life of His EXELLENCY Sir William Philip Phips, knt Late Gouvernour of New England, . Mather använder denna text och hänvisning till Borellus i en av allt att döma allegorisk mening. Han likställer vetenskapsmännen Quercetanus och Borellus försök och idéer om att återsälla en levande organisms hela varelse från dess stoft eller aska, med sina egna, historikerns, försök att från boken, eller det kvarlämnade dokumentet återskapa bilden av en människa på det att vi kan lära av henne. Det hela är alltså ett om något pompöst, sätt att inleda kapitlets egentliga syfte – en levnadsbeskrivning och hyllning till Phips – New Englands guvernör.

  Innom Mather-forskningen är det inte klarlagt vad detta återgivande kommer ifrån, men det tycks inte vara ett citat, utan snarare Mathers egen kompilering av Borellus idéer (som inte bara var hans, idéerna om essentiella salter var ganska vitt spridda i samtidens alkemi/kemi). Dock
  återger Mather ett annat citat av Borellus på ett annat ställe i Magnalia:

  Cum Juveni tantam dedit Experientia Lucem, Tale ut promat, quam Dabit illa Seni?

  (ung: ”När erfarenheten upplyst ungdomen såpass att han kan åstakomma ett sådant verk, vilket ljus skall då inte vara den vuxne mannen givet?”) Citatet är hämtat ur Borellus verk: Historiarum, et Observatium Mediophysicarum Centuriae IV (det har visserligen visat sig att det inte är Borellus som är dess upphovsman, utan ursprungligen skrevs av Raimund Gaches).

  Jag menar därför att ovanstående verk kan vara en lämplig kandidat för att början att leta efter ursprunget till Mathers pompösa alegori, som fick en så ödesdiger klang hos Lovecraft.

  Gilla

 3. Det kan också vara på sin plats att notera att Mathers roll i häxprocesserna i Salem var att han var kritisk till hur de bedrevs. han ville bl.a. underkänna de spektrala bevisen (typ andesyner etc.).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: