2009 års bästa skräckfilm – Drag me to Hell av regissören Sam Raimi

Med lite lycka har jag fått tag i och sett ett förhandsexemplar av Sam Raimi’s senaste film och kan bara konstatera att dennes Drag me to Hell bara måste vara det här årets bästa skräckfilm – åtminstone sett till årets hollywoodproduktioner – faktiskt troligen den bästa filmen inom genren på många, många år.

drag_me_to_hell_poster

Regissören Sam Raimi slog som bekant igenom med kultfilmerna i Evil Dead-trilogin, men är kanske numera mest känd såsom regissören bakom Spiderman-trilogin.

Nu har denne regissör äntligen återvänt till skräckfilmsgenren med Drag me to Hell, och detta med bravur. Filmen är skriven av Sam och (brodern) Ivan Raimi, och regisserad av Sam. En del kända namn och ansikten ingår, kanske främst (ex. Justin Long från TV-serien Ed, samt – den, enligt min åsikt, riktigt bra, eller åtminstone riktigt intressanta – skräckfilmen Jeepers Creepers).

2009dragmetohellMen hur som helst måste jag utnämna den i USA nyligen släppta Drag me to Hell till 2009 års bästa Hollywoodskräckfilm. Handlingen berättas effektivt. Effekterna påminner mycket om Evil Dead-trilogin, men liknande underliggande, effektiva skräckhumor, även om det här dras till en viss gräns av mer äckel än vad vi normalt sett vant oss vid sett till Sam Raimis gränssättande. Detta är stundtals obehagligt. Och även om jag själv dessvärre lyckades lista ut tre större saker i filmen, varibland ett var hur filmen skulle sluta måste jag ändå säga att:

MARMELADKUNGEN REKOMMENDERAR!

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på tisdag, 22 september, 2009.

3 svar to “2009 års bästa skräckfilm – Drag me to Hell av regissören Sam Raimi”

 1. […] många år – bästa skräckfilm. Tja. Jag är galen, och det är inte ofta jag har rätt. Här läser ni vad jag skrev den 22 […]

  Gilla

 2. Ursäkta men att utnämna Drag me to Hell som årets bästa skräck, och t.o.m säga att det är något av det bästa som hänt genren är ren idioti! (ursäkta ordvalet) Men denna film var riktigt hopplös, visst den hade en del bra scener. Men ta till exempel scenen där en get pratade, en GET!? Nä herregud, denna film har nästan inte ens rätt att vara i kategorin skräck. Tummen ner för detta!

  Gilla

  • Tråkigt att höra att du inte gillar Drag Me to Hell, men vi har alla olika smak. Dock blev filmen utsedd till årets bästa skräckfilm på Scream Awards 2009, den nu troligen största skräckfilmsgalan i USA, som även TV-sändes osv (till och med på svensk TV: kanal 5) och typ tre av skådespelarna var nominerade i olika stora kategorier. Och filmen vann pris för bl.a. bästa Manus, och om jag inte missminner mig helt även som årets bästa skräck. Detta står olyckligtvis inte på Imdb ännu. Varför vet jag inte. Dock har just nu vid skrivandes stund över 44 000 människor röstat, och Drag Me To Hell har fått hela 7,2 i medelbetyg av tio. Det måste ju innebära att inte bara jag tycker den är bra, eller…?

   Vet inte om du känner till att undertecknad Marmeladkung är en publicerad filmkritiker, på svenska och engelska, skribent bland annat för Swedish Gore Film Society (www.swegore.com) men också för amerikanska och tyska tidningar som specialiserar sig på just skräckfilm. Och jag anser att den här filmen är fruktansvärt trevlig, även om slutet är något väl förutsägbart. Det där med Geten tyckte jag var mest humoristiskt, tja, hela filmen har ju Sam och Ivan Raimis underbart groteska humor över sig: såsom scenen med flugan, scenen när den gamla kvinnan försöker äta upp den kvinnliga huvudpersonen utan sina löständer eller när hon kräks över tjejen eller… många fler obetalbara, trevliga scener. Jag tycker filmen är helt underbar. På sätt och vis mycket lik Evil Dead-trilogin. Antar att du inte gillar Evil Dead II och III heller?

   Tyvärr hittar jag för närvarande inte någon recension på Swegore, fast den här filmen har vi säkert recenserat. Däremot har den stora sajten DVD-kritik (www.dvdkritik.se) har dock recenserat filmen mycket positivt här:

   http://dvdkritik.se/recension.php?id=1561

   Kika gärna på den recensionen. Den är inte skriven av mig eller någon jag känner.

   Mvh F. G.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: