John-Henri Holmbergs nya bok: När allt förändrades. 17 noveller i urval…

Innan detta blogginlägg satt jag och reflekterade en del över hur jag uppfattar andra skribenter jag träffat, såsom i detta fall skribenten, redaktören och debattören  John-Henri Holmberg. Svaret är att jag, bortsett från en enda person, inte vare sig träffat eller pratat i telefon med någon fantastikförfattare som har varit otrevlig, stöddig eller snäsig.

John-Henri Holmberg är en av de författare/redaktörer/förläggare jag träffat genom åren, enligt min uppfattning allt annat än otrevlig – bara sympatisk och ödmjuk. Absolut inget rövslickeri med dessa ord, för det kommer man inte långt med. Detta är bara en sanning som jag vill dela med mig av nu när han kommit ut med en ny bok på bokförlaget En bok för alla, något jag upptäckte i SF-bokhandelns senaste katalog (när jag även häpnade över hur många ”nya” svenska fantastikskribenter som nu de facto publiceras. Också oftast i romanform. Underbart!).

Men jag häpnade också över priset: boken När allt förändrades av John-Henri (f. ö. ett namn som inom parentes sagt tydligen ska vara gammaldags amerikansk slang för en flykting/någon som rymt från ex ett fängelse, vilket jag dock inte vet om han känner till … 😉 ) kostar bara futtiga 69 kronor. Och 80 kronor (!) om man beställer direkt från bokförlaget. Så tala om rimligt pris för en sådan här bok! Och den är utseendemässigt och kvalitetsmässigt heller inte något ”fuskbygge”. Tvärtom.

Dock reflekterade jag innan min beställning och även nu över varför inte t.ex. en så stor och specialiserad firma som Science Fiction-bokhandeln på sin hemsida/webbshop inte skriver ut vilka noveller som ingår i denna antologi ? Eller, för den delen, i andra antologier? Personligen anser jag att det skulle skapa mer intresse för antologier i allmänhet samt fler kunder – alltså ökad inkomst för såväl företag som författare/redaktörer/översättare.

Men det här är självklart inte mitt problem. Dock vill jag i detta fall ändå lista de 17 noveller som ingår i boken – för detta är definitivt ett litterärt verk som bara ska uppmärksammas!

Förord (av John-Henri Holmberg)

Robert A. Heinlein: Jerry var en människa

Damon Knight: De blidas rike

Nancy Kress: Evigt dig trogen

Henry Slesar: Examensdagen

Mike Resnick: För jag har rört vid himlen

James Tiptree, Jr: Dr Ains sista resa

Connie Willis: Väsen

Joanna Russ: När allt förändrades

Ursula K. Le Guin: De som går sin väg från Omelas

Kate Wilhelm: Byn

Kurt Vonnegut: Harrison Bergeron

Arthur C. Clarke: Obeständighet

Kelley Eskridge: Och Salome dansade

Fredric Brown: Vapnet

George R. R. Martin: Korsets och Drakens väg

Frederik Pohl: Miljondagen

James Tiptree, Jr: ”Houston, Houston, hör ni mig?

(du kan beställa boken ifråga här).

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 1 oktober, 2010.

4 svar to “John-Henri Holmbergs nya bok: När allt förändrades. 17 noveller i urval…”

 1. Bra tipps. Den skall innhandlas! Jag gillar de av författarna jag känner igen. 8) Härligt.

  Trevlig fredag påre i Mariefred!

  Gilla

 2. Senast jag var inne på den här bloggen hade du ljugit ihop en räddningshistoria. Nu finner jag din tunga så långt upp i stackars John-Henris rövhål att det närmar sig binnikemask.
  SKÄMS!

  Gilla

  • hehe. Jag skriver själv – jag poängterar – i denna text att jag inte vill nyttja denne nu nämnda redaktörs anus som en mottagare av min här på Internet så frekvent icke-använda, annars så milda, tunga. Eller? Jag tipsar helt enkelt om dennes nya bok, som är så bra och billig att den förtjänar mer uppmärksamhet än den fått.

   Och för övrigt hittade jag definitivt inte på räddningshistorien. Det hände. Jag har vittnen. Du får tro vad du vill. Underligt nog är du den ende som misstror mig i detta fall.

   F. G.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: