Ellerströms förlag har nu släppt boken ”Självbiografiskt” av H. P. Lovecraft

En härlig nyhet för Lovecraft-intresserade

 

Nu går det nämligen plötsligt att beställa ännu en nypublicerad bok av Howard Phillips Lovecraft på svenska: ”Självbiografiskt”. Det är Ellerströms förlag som står för denna intressanta utgåva om 120 sidor (för 150 riksdaler via förlagets hemsida, här). För urval, inledningar och kommentarer till texterna står Jonas Ellerström, för översättningen Sofie Grankvist.

Uppdatering 13 dec 2010: Följande står att läsa om boken på Science Fiction-bokhandelns hemsida.

”Texter i urval och med förord och kommentarer av Jonas Ellerström.

Översättning Sofie Grankvist.

Skräckmästaren Lovecraft har de senaste åren fått ett senkommet och välförtjänt genombrott i Sverige. Nu uppmärksammas han samtidigt stort på kultursidor och läses ivrigt av skräckfansen. I takt med att Lovecrafts mörka värld blir mer känd framstår också tydligt hur litet vi känner till om mannen bakom verket. Urvalet Självbiografiskt samlar alla de intressantaste texterna Lovecraft skrev i egen sak om sitt liv och sitt skrivande. Här finns essäer, artiklar, dagboksblad, självporträtt för tidningar och tidskrifter. Det är djupt fascinerande vittnesmål från en märklig tillvaro, en skuggvandrares korta liv.”

Här kan du beställa boken direkt från SF-bokhandeln hemsida.

Här kan du beställa boken direkt från Bokus

Här kan du beställa boken direkt från Adlibris

Bokens baksidestext (eller åtminstone informationen på Ellerströms hemsida bjuder på) lyder som följer:

Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) var en nattvandrare och en dagdrömmare. Den värld han egentligen bebodde var de mörka fantasier som hans skräcknoveller utgör. I dem kan man emellanåt tycka sig skymta författaren, men en klarare bild av personligheten H.P. Lovecraft – och samtidigt en uppsättning nycklar till berättelserna – ger de texter och dokument som förts samman här. Självbiografiskt samlar alla de intressantaste texterna Lovecraft skrev om sitt liv och sitt författarskap. Här finns essäer, artiklar, dagboksblad, självporträtt för tidskrifter och dokument som annonser, minneslappar, litteraturlistor och testamentstillägg. Det är djupt fascinerande vittnesmål från en märklig tillvaro, en skuggvarelses korta liv.”

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 10 december, 2010.

2 svar to “Ellerströms förlag har nu släppt boken ”Självbiografiskt” av H. P. Lovecraft”

 1. Det är gläjande att den gode H.P.L får se dagens ljus i udda utgåvor i svensk översättning. Det ger mig tårar i ögonen att kvalitetsförlag lägger sin själ i detta.
  Nåväl, jag tycker personligen att de är lite väl dyra utgåvor. Men kan det inte också vara så att vi värnar om de här utgåvorna (för våra små förlag har ingen buffert, ingen vinst), trycker dem i få exemplar och riktar oss mot dem som verklien älskar en liten, men stor, form av litteratur? Hur ger vi ut böcker som ska leva i mer än 100 år?
  Svensk förlagverksamhet har verkligen tagit sitt ansvar (eller hur). Den loska jag har sparat i mitt svalg smakar ganska svinigt nu – söndertuggad tandkräm och gammalt spott.

  Varför är det så? Jag är ganska förbluffad och kan inte tro att det bara beror på att copyrighten för HPL har släppt, att det är så kallat gratis (det är aldrig gratis att ge ut en bok). Det är inte så enkelt. Måhända är vampyrerna mer populära än någonsin, kanske är varulvarna tjockare i pälsen: TV kräker ur sig mängder av huggtandade och pälsbeklädda avarter.
  Vem hade kunnat tro detta för 10 år sedan? Vem hade kunnat tro det för 70 år sedan?

  Minst av alla Lovecraft själv. Nu har han blivit en av de stora teoretikerna och talande rösterna för skräcklitteraturens och fantasyns utveckling. Med sin SNHiL har han inte bara fortsatt en tradition som Birkhead och co skapade, han har också givit oss möjligheten att ge ut de moderna mästarna, gotikens eftermäle – Machen, Blackwood och M.R. James, på nytt.

  Hanns Heinz Ewers, Leonard Cline, Bulwer-Lytton är aktuella igen. Henry James, Ryduard Kipling, Thomas Hardy.

  Gilla

 2. jo, visst är det underbart med Lovecraft-utgåvor, hur de allt finare förlagen satsar – även om jag som du anser att det ofta är väl dyrt. Tyvärr ett pris Lovecraft-älskare får dras med. Men samtidigt är det ju också ett pris som stiger på andrahandsmarknaden. Garanterat.

  Men visst förstår jag din spottloska som samlats! För det handlar ju inte om ansvar; snarare om att tjäna pengar därför att man vet att böckerna säljer (en liten upplaga av HPL får reklam och betalar sig snart).

  Och i vidare mening leder detta till just de släpp du nämner – men också många många fler.

  Du är alltid välkommen här på Marmeladkungen med kommentarer – jag väntar och läser det du skriver med stort NÖJE!

  din alltid så ödmjuke tjänare i Mariestad

  F. G.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: