Filmer och böcker under 2010 som Marmeladkungen rekommenderar.

Jag har inte gjort detta tidigare år, men nu är det verkligen på tiden – och kanske särskilt med tanke på att jag är publicerad såväl litteratur- som filmkritiker. Och vad är då inte mer lämpligt än att här lista de bästa filmerna respektive böckerna under året 2010.

Observera att följande listor är extremt selektiva, men vad vore väl meningen med en långdragen lista av filmer och böcker? Meningslös. Jag har verkligen bara valt det bästa från året som gått, så här har jag definitivt inte brett ut mig – därför medverkar (troligen) även få överraskningar, men ni som ej sett eller läst de medverkande på listorna – ni har alltså verkligen något att se fram emot!

Marmeladkungens filmrekommendationer av de som släppts under 2010.

13 (Trots en del smärre misstag den kanske mest obehagliga och samtidigt äkta filmen på evigheter?!)

Crazy heart (en fantastisk, synnerligen autentisk film, med oscar-belönat soundtrack. Begripligt gripande! Fullständigt underbar!).

Inception (en ny slags Matrix utan solipsismen men ändå på sätt och vis med den, från den alltmer geniala regissören Christopher Nolan, även om filosofin dennna gång är mindre känd och mindre teoretiskt gångbar – om än inte helt vilsen i sig själv. Dessutom visuella effekter i filmväg!)

The Human Centipede (The First Sequence). (Egentligen en sjuk film med dåligt skådespel, men måste ändå rekommenderas i kategorin skräck – det är verkligen en filmupplevelse; och särskilt det utmärkta slutet…)

TRON: Legacy (uppföljarnas uppföljare är onekligen visuellt slående.)

The social network (Bra skådespelarinsatser samt en viktig film med tanke på Facebooks ständiga framfart och betydelse)

Unthinkable (Trots den ofta påtalade – löjliga, kalkonamerikanianismen väsentlig då den är synnerligen obehaglig, och icke alls otänkbar)

Hedersomnämnande: Black Swan. (För dess ovanliga upplägg, effekter och allt skönare handling)

Marmeladkungen rekommenderar böcker publicerade i Sverige under 2010

Följande ytterst korta lista är baserad på egna åsikter, ett ytterst, ja alldeles särdeles, selektivt urval. Jag kommenterar dem ej riktigt som ovan, bara något i paritet; titlarna får istället tala för sig.

Anders Fager. Svenska kulter. (Novellsamling). Man av skugga förlag. ISBN: 978-91-85253-06-7. Samt månpocket, 2010. ISBN: 978-9170018-40-4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Johannes Källström: Mörkersikt. Annorlunda sagor om kaos. (Novellsamling). Massolit förlag, 2010. ISBN 978-91-978818-1-4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pål Eggert: De döda fruktar födelsen. Järnringen förlag, 2010. ISBN 978-91-976968-7-6. (Nytt mörkt och fantastikfyllt skräckhopp; en verkligt intressant roman)

 

 

 

 

 

 

 

 

John-Henri Holmberg. När allt förändrades. 17 science fiction-noveller i urval och översättning av John-Henri Holmberg. En bok för alla, 2010. ISBN: 978-91-7221-589-4. (som vanligt lysande urval och översättning av allas vår John-Henri, som kanske borde haft initialerna S. F.?)

 

 

 

 

 

 

John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna. Ordfront. ISBN: (Ajvide Lindqvist blir bara bättre och bättre. Jag fann hans Människohamn något konstlad, men här ger han gensvar, och denna gång inte bara här på Marmeladkungen.)

 

 

 

 

 

 

 

H. P. Lovecraft. Självbiografiskt. Ellerströms,2010. urval, inledningar och kommentarer av Jonas Ellerström. Översättning av Sophie Grankvist. ISBN: 978-91-7247-239-6. (Boken måste rekommenderas trots att vissa felaktigheter inverkar på helheten. Det är inte omöjligt att jag kommer att utveckla detta resonemang i ett eget blogginlägg).

 

 

 

 

 

 

H. P. Lovecraft. Viskningar i mörkret (The Whisperer in Darkness). Översättning: Arthur Isfelt. Alastor Press, 2010. ISBN: 978-91-89633-27-8.  (Trots – eller kanske snarare tack vare –  att jag medverkat till denna boks tillkomst måste den definitivt räknas som en självklar måstevolym för fantastikintresserade under 2010).

* * *

 

 

 

 

Hedersomnämnande: Karin Tidbeck. Vem är Arvid Pekon? (novellsamling) Man av skugga förlag. Samt Johannes Källström: Offerrit. Massolit förlag.

Detta blogginlägg kan komma att uppdateras.

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 31 december, 2010.

Ett svar to “Filmer och böcker under 2010 som Marmeladkungen rekommenderar.”

  1. […] Och jag är ju faktiskt en filmkritiker och har i år dessutom utnämnt vilka de bästa filmerna under 2010 faktiskt var. Detta har jag skrivit om här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: