Marmeladkungen anlitad för kulturrådets räkning – i ett massivt skrivarprojekt (KB3), som kommer att pågå drygt ett år

I Mariestad händer saker och ting; något man knappast kan bedyra för mycket i dessa kulturella tider.

Denna lilla stad är förundransvärt överraskande sett till vad som faktiskt händer. Jag har personligen bott och verkat i såväl större som mindre städer, men också genom åren rest genom Sverige och Europa med min far, som under min uppväxt var lastbilschaufför men som senare blev busschaufför för Swebus Epress. Med det faktum att jag rest mycket, mycket i detta avlånga land kan jag därför med belägg säga att jag upplevt Sverige, och detta mer än många andra. Till saken hör att Mariestad är den vackraste platsen jag upplevt – och inte enkom med tanke på naturen och hur mycket det faktiskt finns här att uppleva. Nej, jag tänker förstås även på invånarna och hur mycket det faktiskt existerar att uppleva och upptäcka efter alla dessa år! För Mariestad är även en slags central punkt för konstnärer av alla dess slag – det går exempelvis inte att finna närmelsevis lika mycket kultur i det närliggande, betydligt större, Skövde . Det är faktiskt närmast otroligt hur samlade artister och konstnärer är just i lilla Mariestad.

Sommaren 2010 genomfördes ett av världens största grafittikonstverk i Mariestads hamn. Ett världsrekord som fick oväntat stort genomslag både i och utanför Sverige, av unga och gamla, professionella graffitikonstnärer (från olika länder) och glada graffitiamatörer som tillsammans täckte en hel silo och verkligen visade styrkan och kraften i kollektivt skapande över alla gränser; att den kulturella hjärnan inspirerar och stimulerar. (Detta har jag tidigare skrivit om i större utsträckning här, men se även projektets hemsida här. Projektet engagerade och sammanförde människor i alla åldrar och från många olika bakgrunder. Och det stärkte Mariestad ytterligare i övertygelsen om den kollektiva kulturens kraft – liksom det så länge varit och är med tanke på hur många konstnärer i alla slag som redan delar lokaler och samarbetar och driver genom projekt efter projekt och uppvisningar och utställningar (m.m.) där allmänheten kan och närmast alltid går från sina hem och beundrar vad som faktiskt håller på att ske och har ägt rum; hur Mariestads kulturelit arbetat och vad som skapats.

Utöver detta kommer att, åtminstone på sätt och vis, Mariestad håller på att byggas om, liksom prat om att det gamla gula fängelset som ligger centralt i Mariestad framigenom kan komma att omvandlas till ännu ett massivt konst/kulturprojekt eller en plats för konstnärerna här att leva och verka och skapa. Det är också genom historier som människan bäst kan spåra sin egen och andras mänsklighet (eller omänsklighet) och det är genom berättelser, i alla dess former och uttryck, som möten sker. Man skulle kunna säga att Mariestads kommun söker en ny identitet, en lämplig sådan, för kommunen är inte längre residensstad, industristad eller hamnstad – kanske snarare en slags kulturstad.

Nu kommer då KB3 – Kreativt berättande i kubik – ett projekt anammat av Mariestadbon Leif Ahnland i Norwich och nu, med kulturrådets stöd, antaget i Mariestad, med undertecknad Marmeladkung som anlitad centraliserad punkt med verksamhet inom en mängd olika instanser och på en mängd divergerande vis. Det rör sig om ett skrivar/berättar-projekt som handlar om att finna en metod för arbete med kollektivt berättande som stimulerar och fördjupar läsande och skrivande; gränsöverskridande skapande för att finna en metod för arbete och förutsättningar till möten, oavsett ålder eller tidigare kunskaper, och för möten med eller kanske snarare via en gränsöverskridande plattform. Och därmed menar jag inte enkom något virtuellt. Det som skapas under projektets dryga ett år skall självklart sedan även föras vidare, liksom den nu pådrivande infrastrukturen och förändringarna som projektet medför – så att det vi gör och skapar skall kunna genomföras även i andra kommuner, liksom smitta av sig. För i Mariestad finns förstås redan övertygelsen om den kollektiva, kulturella kraften. Här finns så enormt mycket erfarenheter och kunskaper att ta till vara på och utveckla.

Följande är några av projektet KB3:s planerade delar:

 

En digital plattform.

Läs och skrivarcirklar i samverkan med olika aktörer

Författarbesök/föreläsningar om skrivande.

Workshops.

Skrivar- och läsecirklar som kompletteras med workshops

Insikt i hela processen för deltagarna: enskilt skrivande, ge och ta kritik, gemensamt skrivande, manusarbete, korrekturläsning, layout, sättning och tryckning.

En tryckt kollektiv bok samt eventuellt individuella texter.

Ett avslutningsevenemang.

Olika instrument för feedback samt organisation av utställningar (intern utvärderingsgrupp, enkäter, djupintervjuer), dokumentationsarbete och förlagsverksamhet.

Många uppgifter deltagare kan utforska och växa in i under projektets gång.

Uppmuntring att utmana sig själv och möjligheter att prova på nytt; m.a.o.: en skribent som redaktör, läsare som konsertgeneral, fotograf som skribent, osv.

Regelbundna veckoatliga möten (minst tre per vecka) där deltagarna kan skapa sina egna rutiner men ändå behålla flertalet gemensamma nämnare.

Löpande utvärdering av ledningsgruppen vart projektet är på väg och anpassning av workshops m.m. efter förändrade förutsättningar.

Realistiska deadlines som sätts i samförstånd med de som ansvarar för att möta dem.

Pågående läsecirklar på stadsbiblioteket och olika caféer.

Utveckling av de skrivdagar biblioteket har erbjudit barn och unga genom åren

Pågående diskussion av litterära inköp

Integrering i gymnasieskolan samt högskolornas undervisning och verksamhet

Årlig novelltävling

Gemensamt diktskrivande

Gemensamt novellskrivande

Gemensamt romanskrivande

Författarbesök

Föreläsningar

Många tänkbara sätt att väva in projektet i de olika skolornas verksamhet

Redovisning av projektet i en kollektiv bok och enskilda texter – samt en metodhandbok

Utställningar

En film om projektet

Arrangemang med läsning, Poetry Slam, inbördes novell- och romantävlingar m.m.

Krönikor och artiklar i press

Radioprogram

Offentliga öppna workshops där åskådare blir deltagare

En utvärderingsrapport.

Följande har varit med och formulerat projektet:

 

Mariestads Stadsbibliotek,

Leif Ahnland,

Regionbiblioteket i Västra Götaland

Vadsbogymnasiets bibliotek.

 

Följande ämnar medverka i projektet:

 

Hewett School, Norwich, England.

Tunaholmsskolan, högstadieskola Mariestad.

Pseudocity Press.

Studieförbunden – Medborgarskolan, ABF, Studiefrämjandet, Vuxenskolan m.fl.

Karströms Bokhandel.

Solveigs Tryckeri.

Ungdomsgården Elvärket, Mariestad.

Bottna Studios, Gerlesborg.

Norwich Fringe Festival, England.

Writer’s Centre Norwich, England.

Estellas festival, London, England.

Office of Light and Letters, San Francisco, USA (för genomförande av Mariestad Novel Writing Month 2011).

Sammanfattningsvis:

Kort sagt ämnar projektet KB3 finna en metod för arbete med kollektivt berättande som stimulerar och fördjupar läsande och skrivande, öka intresset för texter och berättande, ge förbättrat självförtroende för individen, bidra till identitetsskapande för Mariestads kommun, leda till nya kontakter, bidra till ett nyfiket och livslångt lärande, skapa möten mellan individer från olika samhällsgrupper och i olika åldrar som i gemensamma uppgifter skapar tillsammans. Genom att arbeta kollektivt skapas ett ökat intresse för berättande, ett förbättrat självförtroende och nya kontakter och målet är det kollektiva över alla gränser – att nå bakom fängelsemurar, in i äldreomsorgen och till fritidsgårdar; grupper vars sammansättning det i många fall inte är möjligt att i dagsläget kunna förutse . . .

Projektet startar på Mariestads stadsbibliotek onsdagen den 9 februari 2011 och fortsätter på Café Mumma kl. 16-19, idag den 10 februari.

~ av Fredrik F. G. Granlund på torsdag, 10 februari, 2011.

6 svar to “Marmeladkungen anlitad för kulturrådets räkning – i ett massivt skrivarprojekt (KB3), som kommer att pågå drygt ett år”

 1. Hej Fredde!
  Detta projekt blir spännande att följa. Du kommer få en kanal att uttrycka din glädje över ord!
  Toppen!

  Gilla

 2. Hej!

  Jag går på Workshopsträffarna och ”Mumma-träffarna” varje onsdag och torsdag. Det som Leif och Mariestads kommun har ordnat är så bra. Jag är så glad över detta projekt!

  Mycket fint skrivet och sammanfattat av dig. Jag länkar hit från min blogg, hoppas att det är ok.

  Meangelx

  Gilla

 3. […] https://marmeladkungen.wordpress.com/2011/02/10/marmeladkungen-anlitad-for-kulturradets-rakning-%e2%8… […]

  Gilla

 4. Vad roligt att höra, tack! Jag ser att du läser och skriver om böcker, om du vill får du gärna kika in på min blogg och läsa det jag har lagt it av mina texter och komma med synpunkter. Jag behöver en kritisk vän 🙂 HA det gott!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: