Recension / information: Ännu en ny svensk H. P. Lovecraft-bok – Skräcknoveller, Vertigo förlag – Recensent: Fredrik F. G. Granlund

H. P. Lovecraft: Skräcknoveller

Förlaget benämner denna vackra, synnerligen påkostade, bok såsom ”Den yttersta Lovecraft-samlingen”. Och jag är benägen att instämma, åtminstone utseendemässigt; för det rör sig onekligen om den snyggaste, mest påkostade svenska Lovecraft-boken till dags datum. Utgåvan är tillverkad enligt klassiskt bokhantverk, med ett giftgrönt linneband och sidensnöre, vilket också förklarar bokens ganska höga pris, a´minst 330 kr direkt från förlaget – men visst är detta en väldigt attraktiv, självklar volym att ha i Lovecraft-delen av varje skräckälskares bokhylla!

Baksida

Det skall i sammanhanget också påpekas hur unik jag upplever den. Bara genom att snabbt jämföra med Sam J. Lundwalls tidigare översättningar på Delta förlag märker man skillnaden. Lovecraft-experten, tillika Marmeladkungens medarbetare, Martin Andersson har nämligen granskat de tidigare översättningarna, gjort dem kompletta (då novellerna inte alltid var helt kompletta i Lundwalls ursprungliga översättningar), samt skrivit utförliga kommentarer i slutet av boken. Och inte nog med det. Det ingår även en komplett svensk Lovecraftbibliografi i slutet av volymen (vilken undertecknad faktiskt hjälp till lite med och därför också blivit tackad för i denna vackra volym)

Vad avser urvalet noveller som ingår upplever jag det som verkligt intressant. Man har valt 37 noveller som skrevs mellan 1917 och 1935. Här finns därmed några mer svårtillgängliga texter sett till redan publicerade svenska novellsamlingar av den gode Lovecraft. Jag tänker främst på lite mindre frekvent förekommande noveller såsom . . . , tja, läs själv innehållsförteckningen nedan. Men kanske mest intressant av allt är ändå enligt min uppfattning experten Martin Anderssons avslutande anteckningar där man får reda på så mycket mer om varje enskild novell; såsom när de skrevs och hur de kom till, allt efter den senaste Lovecraft-forskningen. Verkligt läsvärt!

Innehållsförteckning:

Förord av Carl-Michael Edenborg

Dagon

Polaris

Minnet

Det vita skeppet

Randolph Carters berättelse

Katterna i Ulthar

Templet

Uppgifter rörande Arthur Jermyn och hans anfäder

Celephais

Den andra sidan

Nyarlathotep

Ex oblivione

Mossen

Återkomsten

De andra gudarna

Erich Zanns musik

Midnattsgästerna

Vad månen ser

Azathoth

Hunden

Råttorna i muren

Det onämnbara

Festivalen

Skräckens hus

Mannen

I gravkammaren

Kall luft

Cthulhu

Pickmans modell

Silvernyckeln

Det sällsamma gamla huset i dimman

Färg bortom tid och rum

Avkomlingen

Drömmarna i häxhuset

Varelsen på tröskeln

Boken

Jägaren i mörkret

Martin Andersson: Efterskrifter

Anteckningar

Svensk Lovecraftbibliografi

Jag upplever det onödigt att gå in mer på detaljnivå; det här är en självklar bok i varje skräckälskares bibliotek, närmast obligatorisk läsning. Denna Vertigos utgåva är enormt lyxigt tillverkad och utgör synnerligen god läsning, både för den som tidigare läst H. P. Lovecraft, men också – och kanske särskilt – som en introduktion till den nye Lovecraft-läsaren.

Information från Vertigo förlag:

”H. P. Lovecraft (1890-1937) är en av de mest inflytelserika och lästa av alla skräck- och fantasyförfattarna, och han har haft ett gigantiskt inflytande på mästare som Stephen King.

Nu släpper Vertigo förlag en samling om inte mindre än [37] av Lovecrafts klassiska skräcknoveller, de allra flesta han skrev, mellan åren 1917 och 1935.

Majoriteten av översättningarna står legenden Sam J. Lundwall för; det var han som introducerade H. P. Lovecrafts författarskap för en svensk publik på 1970-talet.

Eftersom det sedan dess har utkommit textkritiska utgåvor av Lovecrafts verk, har vi låtit experten Martin Andersson granska översättningarna. Han har också skrivit utförliga kommentarer i slutet av boken.

Vertigos utgåva är enormt lyxig och tillverkad enligt klassiskt bokhantverk, med ett giftgrönt linneband och sidensnöre. Det ingår även en komplett ”svensk Lovecraftbibliografi i volymen.”

Författare: H. P. Lovecraft

Titel: Skräcknoveller

Förlag: Vertigo

Översättare: Sam J. Lundwall m.fl. Granskning av Martin Andersson.

Genre: novellsamling

Inbunden

Sidantal: ca 620 sid.

Pris direkt från förlaget: 330:-

ISBN 978-91-85000-90-6

Ointressant vetande: Undertecknad Fredrik F. G. Granlund tackas i boken av Martin Andersson i och med dennes lista för svenska Lovecraft-översättningar)

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 16 september, 2011.

2 svar to “Recension / information: Ännu en ny svensk H. P. Lovecraft-bok – Skräcknoveller, Vertigo förlag – Recensent: Fredrik F. G. Granlund”

  1. […] skrev jag om Vertigos otroligt läckra och påkostade H. P. Lovecraft-samling. Och redan nu är det dags igen, för ännu en oerhört läcker och på alla sätt och vis gedigen […]

    Gilla

  2. […] boken H. P. Lovecraft Skräcknoveller, sid 575, av Martin Andersson, för hjälp med svensk Lovecraft-bibliografi i samma bok. Vertigo […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: