Artikel: Aftonbladet, Asimov och Imperiet – av Ahrvid Engholm

Aftonbladet, Asimov och Imperiet

artikel av: Ahrvid Engholm

I Aftonbladet lånar märkesdagen 9 sept ledarsidan av Isaac Asimov’s Stiftelse-svit för att frammana en bild av ett, som man menar, USA-imperium på dekis, ja, som rent av står inför ett oundvikligt fall: här.

”I science fiction-klassikern ”Stiftelsen” skriver Isaac Asimov om ett döende ­imperium. Det ser fortfarande imponerande ut, på ytan. Men för den som kan tyda tecknen är framtiden oundviklig: imperiet håller på att kollapsa. Den ­stora konsumtionskolossen slukar allt mer ­resurser och skakas av ständiga revolter. Den sociala rörligheten avtar, initiativförmåga och nyfikenhet minskar. Imperiet stagnerar.
Asimovs trilogi utgår från en stenhård historiematerialism. Hans hjälte, Hari Seldon, kan förutse allt, men inte förhindra det som ska ske. Den enskilda människan har inget att sätta emot, utvecklingen är obönhörlig. Det enda som är möjligt är att samla kunskap och ­bevara den i en avlägsen del av galaxen. På så sätt kan, kanske, årtusenden av kaos och anarki kortas ner.
Världen beskrivs i dag ofta i termer som hade kunnat lånas av Asimov. I dag är den vedertagna sanningen att USA oundvikligen är på väg att kollapsa”.

Nu är det så att Aftonbladet (i alla fall på de politiska avdelningarna ledare- och kultursidorna) aldrig älskat USA. Tidningens spådomar framstår som något förhastade och de verkar inte ha läst Asimov så noga.
Jag förstår om det dunkar varmt i vänsterhjärtan på AB om man kan damma av ”historiematerialismen”, en grundbult i marxismen. Men läser man Stiftelsen ser man ju att Asimov pulvriserar sagda lära!
Hari Seldons storstilta planer går helt snett därför att den muterade Mulan dyker upp. Budskapet är att man inte kan ”planera” samhället, för det är så oberäkneligt. Endast enskilda aktörers bestämda agerande kan rädda de stolta stiftelseplanerna. Den Gode Doktorns inspiration var istället Romerska imperiet, och Gibbons The Rise and Fall of the Roman Empire.
(Jag har svårt att tro att Asimov såsom rationell vetenskapsman ömmade särskilt för marxismen. Som rysk emigrant, om än i späda år, bör han ha haft ögonen öppna för vad läran ställt till med i Ryssland. Själv kallade han sig Democrat – partiet – vilket för svenska förhållanden motsvarar ungefär folkpartist.)

Men kommer det eventuella ”Amerikanska Imperiet” att trilla av pinn? Knappast. I alla fall inte nu. Beakta:

 •   Majoriteten av världens största företag är amerikanska, det gäller inte minst inom den mycket dynamiska, expansiva IT-sektorn (säg Microsoft, Apple, IBM, osv). Amerikansk högteknologi och innovationsförmåga är i toppklass.
 •  Amerikanska universitet brukar uppta en majoritet av topplatserna i div rankingar. Att åka till USA för att studera och forska är ett mål för många över hela världen.
 •  Den omtalade amerikanska statsskulden är ungefär som dito svenska när vi hade det som kämpigast efter finanskrisen under tidigt 90-tal. Här finns en statistiksida, varvid framgår att statsskulden förväntas plana ut kommande år.

Visst, det är betydligt mer än Sveriges nuvarande statsskuld på ca 40% av BNP, men *vi* har klarat det och då kan amerikanerna klara det också (särskilt som USA-ekonomin tenderar att vara mycket mer dynamisk och tillväxtvänlig). Och man har klarat det förr: USA-statsskulden var betydligt högre under andra världskriget än nu.

 •  USA har en mycket gynnsam befolkningspyramid och befolkningsökning. De senaste ca 30 åren har USA:s befolkning ökat med 100 miljoner – mycket genom invandring, men nativiteten är också högre än i t ex Europa.. Denna unga, framåt befolkning får mindre huvudvärk med försörjning av de äldre.
 •  Amerikansk kultur (stödd av att man talar engelska, vilket talas över hela världen, och engelska lär fortsätta växa) har en mycket kraftig ställning genom film, musik, litteratur m m. Är inte de flesta sf-författare vi läser amerikaner kanske! (Och i andra hand britter, förvisso.)
 •  Det talas om att Kina inom X decennier skulle växa om USA i andel av världs-BNP. Jag är inte så säker, ty i takt med att Kina blir rikare kommer den kinesiska ekonomin – stödd av deras besynnerliga ”kommandoekonomikapitalism” – att förändras och troligen trubbas av. Det är lätt att växa snabbt från ett lågt läge, men när man kommer upp sig ändras kraven och tillväxten mattas.

För övrigt är jag inte så säker på att den gamla historiska föreställningen om ”imperier” som baseras på någon särskild nation – må det vara Rom, araberna, mongolerna, Storbritannien, Sovjet, etc – förblir så relevant. Jag misstänker starkt att den växande globaliseringen (internationalisering, ökad interaktion och medberoende mellan stater, osv) försvagar själva tanken på att någon nationell kultursfär kan dominera enligt imperietanken. Företag blir allt mer multinationella. Människor kommer att identifiera sig allt mindre med något särskilt land. Vi utbyter befolkning via migration, handlar allt intensivare med varandra, skickar idéer och information (via alla nya teknologier) kors och tvärs, osv.

Ett eventuellt USA-imperium, om man ens kan tala om något, lär inte ”falla” i brådrasket. Men däremot är det mycket möjligt att själva tanken på ”imperier” blir allt mer ointressant i framtiden.

Ps. Det tål att påpekas att det samlade EUs ekonomi redan är större än USAs, framför allt för att EU ivrigt utvidgat sig på senare år, och inte för att EU varit ekonomiskt duktigt. Och ”EU-imperiet” syns mig stå för mycket större utmaningar än USA-dito! EU är yngre, har inte samma stadiga struktur som USA, och ett antal EU-medlemmar står på ruinens brant.

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på lördag, 17 september, 2011.

2 svar to “Artikel: Aftonbladet, Asimov och Imperiet – av Ahrvid Engholm”

 1. Jag ska inte kommentera särskilt långt. Det finns ingen mening med det. Jag är förbannad på världen, och kan inte bete mig. Jag ber om ursäkt innan jag har sagt nåt dumt.

  Hur som helst: Majoriteten stora företag är inte det minsta amerikanska, de är globala; och även om de vore amerikanska (med det menar jag var de skattar sina pengar) så spelar det ingen roll då den skattepolitik som landet för befriat dessa företag från utgifter. De skulle kunna husera på månen. Det hjälper inte landet. Det TILLVERKAR ingenting nu. Det är ett jätteproblem för landet, men inte för de företag du kallar amerikanska.

  Men. Din tes är fel. Annars skulle en ”kris” aldrig inträffa.

  Den omtalade statsskulden är inte ett problem. Det är flera problem. Det största problemet är den ekonomiska lagstiftningen i landet som är formad efter nyliberala krav – det är alltså så att spel och dobbel, som annars är väldigt reglerat, är tillåtet i deras ekonomi. Derivat är ”möjligheten” att förvandla förlust till vinst, trots att företaget det handlar om går back. Man spelar på sin aktiekurs. Typ. Så… Statistik och lögn du vet. 8) Det var för övrigt dessa derivat som utlöste krisen 08.

  Jag ser nog att man kan dra en parallell med Asimovs böcker. Inte i detalj, men likheterna finns absolut där. Korruptionen, dekadensen och så vidare.

  Att dra paralleller mellan vänstern och sovjet är fan i mig förbjudet. Det är bara liberaler som tror att diktatur och demokrati är samma sak.

  Bra text! Jag höll inte med om allt idag, men jag gillar infallsvinkeln. 8)

  Deras kultur är fantastisk. Så länge det inte är Pearl Harbor…

  8)

  Gilla

  • Ledsen för att det tog mig några dagar att godkänna din kommentar för publicering. Jag lägger mig inte i dina/era politiska åsikter just nu, utan skriver bara till textens författare Ahrvid Engholm och ber honom svara på din kommentar 🙂

   Men en sak kan jag kommentera. Jag förstår inte fullt ut hur du menar när du skriver att de amerikanska företagen som Ahrvid nämner INTE är helt amerikanska: Mac, Intel, Google, osv.

   Du skriver: ”Majoriteten stora företag är inte det minsta amerikanska, de är globala; och även om de vore amerikanska (med det menar jag var de skattar sina pengar) så spelar det ingen roll då den skattepolitik som landet för befriat dessa företag från utgifter”

   Jag förstår inte riktigt hur du menar i sammanhanget. Skattar inte ex Mac och Google i USA, eller? Hur menar du här?

   / F. G.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: