Hastur förlag har nu släppt ännu en ny svensk novellsamling av H. P. Lovecraft – Cthulhu vaknar och andra ohyggligheter

Det är sant!

Senast skrev jag om Vertigos otroligt läckra och påkostade H. P. Lovecraft-samling. Och redan nu är det dags igen, för ännu en oerhört läcker och på alla sätt och vis gedigen (om än kanske inte lika påkostad/dyr) samling med noveller av allas vår H. P.


Har man inte läst H. P. Lovecraft tidigare

kanske man får något av en följande reaktion:

Marmeladkungens involvering

Undertecknad Marmeladkung är jämte H. P. Lovecraft-experten tillika MK:s medarbetare Martin Andersson medförfattare till bokens förord. För den som är intresserad av att läsa mer om detta så har jag tidigare skrivit om det här.Vidare vill eller hoppas jag – även om jag ännu inte sett boken i verkligheten – även att jag fått ha åtminstone minst ett finger eller en tentakel med i bokomslagets slutliga utformande.

Förlaget

Det är Hastur förlag som står för den här boken som är betitlad CTHULHU VAKNAR OCH ANDRA OHYGGLIGHETER. Så här skrev bokförlaget på sin hemsida den 15 september:

”Kära vänner,
[…]

362 sidor nyöversatt, oförfalskad fasa blev det. Känns dessutom riktigt kul att Hastur förlag ger ut den första svenska översättningen av The Horror at Red Hook någonsin. Beställ nu så att ni inte missar denna unika utgåva.

[…]
Alla 26 noveller samt essän Notes on Writing Weird Fiction är nyöversatta av Arthur Isfelt. Det här är den definitiva utgåvan av Lovecraft på svenska. Boken innehåller dessutom ett kunnigt förord av Martin Andersson och Fredrik F. G. Granlund.”

[…] beställ på hemsidan (eller skicka ett mail direkt till info@hasturforlag.se). Cthulhu håller verkligen på att vakna! Imorgon ringer jag fraktfirman och frågar i vilket tillstånd han befinner sig och var. Han sågs i Tyskland för några timmar sedan, imorgon kan han vara i Helsingborg. Skräcken rör sig som den behagar.”

Innehållsförteckning:

Förord: av Martin Andersson och Fredrik F. G. Granlund
Inledning: H. P. Lovecraft, Anmärkningar om att skriva fantastisk litteratur

Alkemisten
Polaris
Minne
Juan Romeros övergång
Det vita skeppet
Randolph Carters uttalande
Katterna i Ulthar
Fakta rörande den framlidne Arthur Jermyn och hans släkt
Celephaïs
Nyarlathotep
Ex oblivione
Månsken över mossen
De andra gudarna
Herbert West – och de levande döda
Vad månen för med sig
Azathoth
Hunden
Råttorna i muren
Det onämnbara
Skräcken i Red Hook
Cthulhu vaknar
Det sällsamma höga huset i dimman
Färgen som föll från rymden
Varelsen på tröskeln
Skepnaden i mörkret

Appendix:

Gamle Bugs
Den ljuva Ermengarde

Men vad som också är synnerligen intressant i detta sammanhang är vad som publicerats i samband med den här boken på SF-bokhandelns hemsida:

Ola Svensson på Hastur förlag om arbetet med boken:

När jag arbetar med allt detta känns det nästan som om jag arbetar med ”The Yellow Book”. Vad är det för vaxgula skepnader som står där i hörnet och nickar med sina huvuden? Marionetterna som säger ja, ja, ja: och liv och kött som säger nej, nej, nej?. Denna ständiga kamp, eller hur? Vi har bevittnat detta: men vi vet inte. Det började med att vi hörde hans röst – han vars namn jag inte förmår mig att nämna – mässa om en andra födelse. Rösten pratade om ett vidrigt söndertrasande, en framkomst som i all sin fattigdom skulle gestalta kraften som ska sluka universum, och blotta namnet som väcker hans hunger. Rösten förkunnade att svärtan, mörkret och det dunkla, ja det ”täckande” vi alla hade inom oss, bara var en lögn skulle skydda oss från den yttersta sanningen, den svartaste, svarta svärtan. Inget syntes utanpå. Men något krälade mot Betlehem för att tränga in i helig jord och förpesta myllan på nytt. Det fanns ingen mark att plantera något i, men rösten ropade Betlehem, Betlehem, och sedan drog universum ett djupt andetag. Allt detta hände tidigare: Bland annat såg någon en man, till synes en trashank – som så länge jag minns har bott under kyrkans predikstol – öppna en liten bok, inte mycket mer än en anteckningsbok, i vilken han läste ord som han inte begrep. Orden såg ut som brutna fingrar! De spröda arken prasslade så snart varje slickad tumme vänt blad. Men när han hänryckt spottade ut stavelserna kände jag igen namnen Hastur, Nyarlathotep, Azathoth, och den uråldriga staden Carcosa, där de alla hade bott innan världen rämnade och lämnade människan ensam att sköta sitt. Hur blev vi så ensamma? Vem var det som syndade? Vi vet nog vilka. Det står något om allt detta i boken.

I synnerhet är vi stolta över att erbjuda den första svenska översättningen av klassikern ”The Horror at Red Hook”. Mycket arbete har lagts vid att förena udda Lovecraft-noveller med klassiker.

[…]”

Format: Häftad

Kategori: Novellsamling (skräck)

Utgivningsdatum: 19 september 2011

Förlag: Hastur förlag

Sidantal: 362

Pris: 149 kr från SF-bokhandeln. Troligen billigare direkt från förlaget.

ISBN 978-91-86835-02-6

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på torsdag, 22 september, 2011.

4 svar to “Hastur förlag har nu släppt ännu en ny svensk novellsamling av H. P. Lovecraft – Cthulhu vaknar och andra ohyggligheter”

 1. http://fredrik-d.blogspot.com/2011/09/om-overnaturlig-skrack-i-litteraturen.html

  8)

  Med Lovecraft mot det förfärliga kosmos!

  Gilla

 2. Givet köp! 🙂

  Gilla

 3. […] boken  H. P. Lovecraft Cthulhu vaknar och andra ohyggligheter. I urval och översättning av Arthur Isfelt. Hastur Förlag, 2011. ISBN […]

  Gilla

 4. […] Tackad i H. P. Lovecraft – Cthulhu vaknar och andra ohyggligheter. Samt tillsammans med Martin And… […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: