Ett högsträvande, litterärt samarbete – Fredrik F. G. Granlund och Jan-Erik Ullström skriver en gemensam roman och siktar högt

Projekt John Stuart Mill

Vad skall man egentligen kalla en nyhet såsom denna? En kungörelse? Ett offentliggörande?

Låt oss kalla det officiellt. Det brukar heta så, när ett samarbete offentliggörs och nyfikenhet spås i sådd. Låtom oss nu då var för sig säga något om vad som är på gång att hända; det som vi i dagsläget låter gå under arbetsnamnet ”Projekt John Stuart Mill”. Orsaken till detta kanske eller kanske inte kommer att avslöjas framigenom. Det återstår att se. Men. Just nu. Det är nog bäst att vi säger några respektive ord om vad som påbörjats.

Jan-Erik Ullström: För en tid sedan fick jag i litterära sammanhang kontakt med Fredrik F. G Granlund. Känslan av samhörighet på fantastikens område var omedelbar, trots stora skillnader i både liv och leverne. Mycket kom på tal. Tankar, drömmar och idéer. Särskilt en idé fastnade och vecklades ut. Grunden fanns och strömmade från oskyldigt håll, men det som snart nog började byggas är upp på blev bara vackrare och vackrare. Ståtligt. Nyskapande. Innovativt. En välkänd och älskad genre men i helt ny form och med ett skimrande inre. Just nu flödar det ur mina fingertoppar. Det som kommer ut är bland det vackraste jag sett. Tack existens, för att denna möjlighet givits till mig att greppa om.

Fredrik F. G. Granlund: Det började på något sätt med att romandebutanten herr Ullström gästbloggade här på Marmeladkungen. En  eskapad som kan läsas här. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men författaren till Cirkelns slut: Vägen till Umbria del 1 & 2 (Mörkersdottir förlag, 2011) hamnade plötsligt hemma hos mig en dag. Och vi kom genast närmast övernaturligt enkelt överens. Jag vet heller inte riktigt hur det fortsatte, men vi fick omedelbart öppen och ärlig och bra kontakt och lyckades dessutom behålla den. Vi diskuterade allt mer och allt mer ingående. Insåg båda snart att en sådan omedelbar ömsesidig respekt som vi faktiskt hade belönats med lovade mer. Och det behövdes inte alls mycket innan vi kom underfund med att en gemensam roman är vägen.


Detta litterära samarbete oss emellan rör sig alltså om en roman vars avtäckning kommer att ske under första kvartalet 2012. Tilltron är majestätisk. Målgruppen mångbottnad. Det här är ett projekt som lär beröra och överraska och skänka eftertanke. Och nu när vi dessutom gått ut officiellt med det hela pressar vi oss ytterligare – för nu får vi bara inte misslyckas. Och det kommer vi heller inte att göra. Det finns inte en chans.

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på onsdag, 21 december, 2011.

2 svar to “Ett högsträvande, litterärt samarbete – Fredrik F. G. Granlund och Jan-Erik Ullström skriver en gemensam roman och siktar högt”

  1. […] arbete var för sig liksom när vi arbetar enskilt alltid är något minst sagt extraordinärt. Just nu skriver vi gemensamt på en roman om vilken vi har oerhört höga tankar, vilken snart ligger färdig för […]

    Gilla

  2. […] arbete var för sig liksom när vi arbetar enskilt alltid är något minst sagt extraordinärt. Just nu skriver vi gemensamt på en roman om vilken vi har oerhört höga tankar, vilken snart ligger färdig för […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: