När det regnade larver, åskmaskar och daggmaskar i Mariestad med omnejd – den 5 januari, 1988

 

Ibland drabbas jag av en slags mystiska anfall – 

Det är ingen lögn att säga att jag redan som barn var en fantastiskt trevlig liten kille, utan några syskon att leka med, kivas med, att se upp eller ned till. Mitt huvudsakliga ansvar låg i att sysselsätta mig själv om dagarna, och att rent psykologiskt såväl som fysiskt orka uthärda de olika varianterna av andra barn- och vuxnas mobbing. Bortsett från att idka bruk av lite väl mycket ensamhet så kom litteraturen, både bra och dålig och ännu fler varianter än så, att bli en aldrig sinande källa till kunskap och inte minst till underhållning. Särskilt allt övernaturligt var intressant. Så intressant att jag till och med sparade urklipp speglande bl. a. smått oförklarliga skeenden i min närmaste omgivning.

Nu har jag hunnit bli ett tredjedels sekel över jord. Ibland grips jag av ett slags anfall: med ens känner jag för att läsa. Detta oftast i någon situation som i allmänhet är allt annat än lämplig – då lämpar sig, om inte annat, specialiserade fantastikuppslagsverk (i mitt fall fokuserade på divergerande former skräck, science fiction och fantasy) då sådan lektyr helt saknar läsordning såsom t. ex. romaner.

Under det senaste anfallet lyckades jag med bedriften att totalt överraska min egen person. Inuti boken jag bläddrade i och ströläste återfanns det urklipp som jag återger nedan, saxat från den lokala tidningen ”TSL – Tidningen för Skaraborgs Län”, eller, numera, när länet Skaraborg inte längre skall existera (men det gör det ändå, och inte bara i folkmun), egentligen mer korrekta, ”Mariestadstidningen”.  Tidningsurklippet nedan, från tisdagen den femte januari, 1988, är alltså ett av många, som jag, i det här fallet, redan vid sju-åtta års ålder klippte ut och sparade till den framtid som är idag. Om detta har jag skrivit tidigare. Fantastiken har kommit att följa mig genom livet; ibland sådana overkliga varianter av skräck, science fiction och fantasy som jag faktiskt upplevt, varit med om, genomlevt, kommit ihåg, samlat på, älskat. Jag har däremot inte skrivit eller berättat om vad jag erfarit, övernaturligheter som jag själv upplevt. Där finns definitivt saker att berätta, sådant både jag och nära och kära varit med om . . . det får bli i ett framtida blogginlägg.

Avslutningsvis kan jag nämna att mina anfall är alldeles för få och alldeles för spridda över året för att jag ska kunna bygga upp de en gång så perfekta läsrutinerna. Att jag helt lagt om riktning och i princip bara läser böcker om att bli bättre som författare – det är också ett slags problem som inte är något problem. Min läsning, vare sig skönlitterär eller facklitterär, går verkligen i vågor; verkliga cykler – och det är verkligen en jävla tur att det skrivna och publicerade ordet inte explicit kräver något av oss.

Tidning för Skaraborgs Län (numera "Mariestadstidningen") tisdagen den 5 januari, 1988
Tidning för Skaraborgs Län (numera ”Mariestadstidningen”) tisdagen den 5 januari, 1988

Vad innebär ordet ”notvarp”?

Notvarp är i sammanhanget rätt intressant. För den som inte vet så, tja, är en not en anteckning, medan en ”varp” har tre olika innebörder (enligt mitt – fysiska – synonymlexikon) : 1. (motsats: inslag) (väveritekn. (upp)ränning, 2. (bergv. för) ofyndigt 1. mindre metallhaltigt berg, (gruv)avfall, slagg, och 3. 1 (fiske. för) draglina till trål; notvarp; notdrag 2 (sjö. för) (ankar)tåg; drev(sträng), verk. (Och det besläktade adjektivet ”varpa” nämner jag så här inom parentes då det förtydligat innebär: (sjö. för) (med trossar) förflytta (fartyg), (sjö.) förhala, spela.)

Exakt vad innebär då ordet ”Notvarp” i nedanstående sammanhang? Hm. Döm själv efter given information; jag låter det vara upp till var och en att tolka – det gör det hela så jäkla mycket mer intressant, och för att inte tala om underhållande.

I ett kommande blogginlägg . . .

. . . kommer jag att försöka att kortfattat ge exempel på säregna, alldeles särdeles intressanta regn runtomkring i världen, såsom grodor och fiskar, djur och organisk material, diverse projektiler, och allehanda divergerande artefakter (ordet artefakter innebär i det här sammanhanget annat än man vad man får lära sig att nyttja det för på t. ex. Lärarutbildningen.. Och inte minst Fenomenens mångfald och (möjliga förklaringar). Jag tänker åtminstone göra ett försök, förhoppningsvis kortfattat och konscist sådant.

Annonser

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 5 juli, 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: