Nu är äntligen ”Kungen i gult” av Robert W. Chambers publicerad – och detta i en handnumrerad upplaga om 500 exemplar

 

kungen i gult fram

 

Hastur förlag har nyligen gett ut Robert W. Chambers kultförklarade novellsamling Kungen i gult (The King in Yellow, 1895) på svenska. Denna utgåva som är tryckt i 500 handnumrerade exemplar är illustrerad av Jonas Wessel, som även står för översättningen, kostar bara 130 bagis inklusive frakt direkt från förlaget.

Robert W. Chambers (1865-1933), en på sin tid mycket produktiv och framgångsrik författare, är idag mest känd för sin sällsamma novellsamling Kungen i gult (1895). Med denna har han blivit odödlig inom den klassiska skräcklitteraturen, och inspirerat mängder av efterföljare. Som H. P. Lovecraft skrev i sin essä Supernatural Horror in Literature når den ”verkligen anmärkningsvärda höjder av kosmisk fruktan”.

I denna utgåva presenteras de fyra första berättelserna, Ryktesreparatören, Masken, I Drakgränden och Det gula tecknet, som inte bara är konstnärligt och stilistiskt överlägsna de övriga novellerna i samlingen, utan de enda som innehåller övernaturliga inslag, samt hålls samman av den ohyggliga och gåtfulla Kungen i gult. Som ett appendix har vi också lagt Chambers vackra och gåtfulla prosapoetiska stycken i ”Profetens paradis” från samma novellsamling.

”The King in Yellow” har på nytt blivit aktuell eftersom det finns mängder av referenser till den i HBO:s nya serie ”True Detective”. Lösningen på hela mysteriet lär ligga förborgad i referenser till ”Kungen i gult”.

”Vem, eller vad, är den mystiske gestalt som går under namnet Kungen i gult? Vilken ondskefull kraft genomsyrar den ökända boken med samma namn? Varför förlorar alla som bläddrar i dess blad förståndet? Vad sker på Carcosas skuggrika strand under de svarta stjärnorna?”

Det som hemsöker mig är att jag inte kan glömma Carcosa, där svarta stjärnor hänger i skyarna; där skuggorna av människotankar förlängs i eftermiddagen, där tvillingsolarna sjunker i Halisjön; och mitt medvetande kommer för alltid att bära med sig minnet av den Bleka masken. Jag ber Gud förbanna författaren, eftersom författaren har förbannat världen med denna vackra, överväldigande skapelse, fruktansvärd i sin enkelhet, oemotståndlig i sin sanning – en värld som nu darrar inför Kungen i gult.”

 

kungen i gult bak

 

 

 

Annons

~ av Fredrik F. G. Granlund på torsdag, 24 april, 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: