Skräckens klassiker – Bokbörsen tipsar om de största skräckförfattarna på bokbörsen

Bokbörsen . . . Kan det vara något?

Detta, det som här och nu följer, det måste bara läsas! Men själv sliter jag vidare i det tysta med att avsluta redigeringsarbetet av en bok som är jävligt påfrestande. Samtidigt, i nuläget, även en novell för medverkan i Tidskriften Evangeliums novelltävling som har deadline imorgon, fredag den 1 november.

Naturligtvis inte utan att besöka MARMELADKUNGENS BUTIK! Jag har vid skrivandes stund har nästan 1600 antikvariatiska böcker m. m. att erbjuda och i runda slängar omkring 200 skivor, filmer och serietidningar. Plus allt tänkbar kuriosa i mitt hem, samlarobjekt . . .? Det är bara initialerna. Klicka gärna på bannern här till höger för att stiga in på BB:s arena, så tjänar jag någon krona i provision.

Bokbörsens app – 999 boktips

Bokbörsens app uppskattar säkerligen många, men inte denne undertecknade tråkmåns, nej, nej, för fasen. 999 boktips har man titulerat den lilla icke-skojiga-men-kanske-nyttiga applikationen ifråga och även om jag inte läst så många eller, för den delen, upplever mig behöva några vidare tips rörande vad läsa, vad icke-läsa . . . (men i detta mitt stora fall är det bara att konstatera att jag är ju författare och den som istället skall tipsas om) . . . men, men, men . . . vill man inte installera appen på sin eller sina grunkor och mojänger så kan man ju precis som detta undantag här i Mariestad ta och prenumera på Bokbörsens nyheter tillika boktips, och säkerligen, för den som där kikar på möjligheterna, finns där mer eller mycket mer eller mängder av mycket mer därtill att prenumera på.

Följande text är direkt abstrakt saxad (jag väljer detta uttryck eftersom det som följer låter så konkret!) (även om det tog mig en stund) från Bokbörsens nyhetsbrev – helt enkelt därför att det här är jäklar i mig författartips av rang.

För övrigt leder länkarna i boktipsen nedan till . . . trumvirvel . . . till information om författaren på Wikipedia. Personligen hade jag nog hellre sett ytterligare länkning, och då till författarens officiella hemsida/or, samt möjligheten att klicka sig till en direktsökning på författarens namn i Bokbörsens sökmotor och/eller en specifik bok utgiven ett visst år och/eller utgiven samt till salu i ett visst format (t. ex. inbunden / kartonnage / häftad / pocket).

Abraham ”Bram” Stoker (1847-1912), var en irländsk-brittisk teaterchef och författare, idag mest känd för att ha skrivit skräckromanen Dracula (1897). Under sin livstid var han mer känd som manager för skådespelaren Henry Irving och som direktör vid Lyceum Theatre i London.

1875 debuterade Stoker som författare med The Primrose Path. Dracula (1897) blev ingen omedelbar succé, men med tiden allt mer populär. Den första draculafilmen var den tyska stumfilmen Nosferatu från 1922.

Romanen Dracula är känd som den första vampyrromanen, som sedan i sig blivit en innehållsmässig genre.. läs mer

Mary Shelley (1797-1851) var en brittisk roman- och novellförfattare som också publicerade dramatik, essäer, biografier och reseskildringar.

Shelley är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderne Prometeus (1818).

Frankenstein, liksom många andra gotiska romaner från tidsperioden blandar avståndstagande i objekten med spekulativa och provocerande teman. Hellre än att fokusera på alla vändningar i historien understryker man protagonistens mentala och moraliska kamp. Victor Frankenstein för tankarna till Satan i Paradise Lost, han gör uppror mot traditionen, han skapar liv och han formar sitt eget öde.

Mary Shelley bemöttes med respekt som författare under sin egen livstid, även om kritiker ofta missade hennes texters politiska undertoner. Efter sin död blev hon dock främst ihågkommen för ett enda verk – Frankenstein.. läs mer

Edgar Allan Poe (1809-49) var en amerikansk poet, novellförfattare, redaktör, litteraturkritiker och en av ledarna för den romantiska rörelsen i USA.

Poe, som är mest känd för sina berättelser om skräck, mystik och sällsamma äventyr, var en av de tidiga amerikanska novellförfattarna och en föregångare till detektivlitteraturen. Han anses även ha bidragit till den framväxande science fiction-genren.

Tillsammans med Mary Shelley betraktas Poe som den främste företrädaren för den gotiska tendensen i den romantiska litteraturen. Död, förruttnelse och galenskap var en fix idé för Poe. Hans egensinniga och ofta mardrömslika verk influerade starkt skräck- och fantasy-genrerna.. läs mer

Robert Louis Stevenson (1850-1894) var en skotsk romanförfattare, poet och reseskildrare. Livet igenom plågades han av vacklande hälsa och han reste därför ivrigt över flera kontinenter, i en ständig jakt på ett klimat som skulle kunna understödja ett tillfrisknande.

Stevensons mest kända böcker är Skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde (1886). Precis som i de flesta av Stevensons alster har boken sin handling förlagd till Skottland. Kortromanen blev genast en succé i stora delar av den engelskspråkiga världen och 300 000 exemplar såldes inom loppet av sex månader.. läs mer

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) var en amerikansk författare som skrev noveller och romaner i genrerna skräck, fantasy och science fiction. Han är speciellt känd för att infoga science fiction-element i skräckberättelser.

Lovecraft hämtade stor inspiration inom ”kosmisk skräck” – idén att livet är obegripligt för människans förstånd och att universum i grund och botten är främmande. LovecraftsCthulhu-mytologi såväl som den påhittade magiska bokenNecronomicon har skapat en kult av anhängare. Han skildrar en värld där människorna är små och obetydliga sedda i jämförelse med skrämmande kosmiska urväsen.

Lovecraft hade en begränsad läsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död blivit uppmärksammade och är en källa till inspiration för såväl fans som författare, framför allt inom skräcklitteratur. Han har blivit en kultgestalt, och anses ofta vara en av de mest inflytelserika skräckförfattarna under 1900-talet. läs mer

John Ajvide Lindqvist (född 1968) debuterade som författare och fick sitt genombrott 2004 med vampyrromanen Låt den rätte komma in som utspelar sig i Blackeberg i början av 1980-talet. Boken är utgiven i över trettio länder. Bland övriga böcker kan nämnas zombieromanen Hanteringen av odöda, Pappersväggar,Människohamn, Lilla stjärna och Himmelstrand.

Förutom böcker har Lindqvist skrivit manus till SVT:s dramaserie Kommissionen.

Människohamn kretsar kring Anders som i jakt på sin försvunna dotter nystar upp ön Domarös märkliga historia, en fiktiv plats i Stockholms skärgård. Romanen har, som sina föregångare, många övernaturliga inslag.Människohamn är både en skräckroman och en bred episk berättelse från Stockholms skärgård – en saga om kärlek, hat och magi. läs mer

Stephen Edwin King (född 1947) har skrivit många böcker som legat på bästsäljarlistorna. Han är framförallt verksam inom skräckgenren. Flera av hans böcker har filmatiserats. Han är också känd under pseudonymen Richard Bachman.

Kings böcker handlar ofta om vanliga människor som råkar ut för något otäckt, och följer inte traditionella ramar.

Det som King ser som sitt främsta verk är fantasyserien om Det Mörka Tornet. Många av hans andra romaner och noveller har anknytningar till Det Mörka Tornet, antingen via platser, händelser eller personer. läs mer

Avslutningsvis följer lite ytterligare mycket mer information om Bokbörsen för den oinsatte –

wiki.bokborsen.se – Bokbörsens wiki

Vill du veta mer om hur Bokbörsen fungerar, hur du söker eller säljer så smart som möjligt? Använd wiki.bokborsen.se så gör du rätt.

boktips.bokborsen.se – Boktips

Här hittar du 999 boktips från Bokbörsen och tusentals recensioner och betyg på lästa böcker. Här kan du också skapa dina egna boktips och dela med dina vänner på Facebook och Twitter.

bokborsen.spreadshirt.se – Prylbutik

Bl a väskor och tröjor med Bokbörsen-tryck i vår prylbutik.

facebook.com/bokborsen – Bokbörsen på Facebook

Följ oss på Twitter, kommentera, diskutera och dela oss på Facebook. Använd #bokborsen om du vill märkas. Twittra #bokbörsen

37 000 nobelpristagare – Öh . . . , Alla nobelpristagare i litteratur.

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1901. På Bokbörsen finner du dem allihop. Ett klick på namnet ger dig en träfflista med böcker om, av eller med respektive nobelpristagare, sammanlagt fler än 37 000 böcker.

Annons

~ av Fredrik F. G. Granlund på fredag, 31 oktober, 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: