Hur ofta använder vi vare sig socialt eller i yrkeslivet ord såsom t. ex. peang? Högskoleprovets ibland aldrig eller alltid nästan jämnt märkliga ordförståelsedel

Under den gångna lördagsaftonen träffade jag en god vän som träffat kärleken och dragit sig undan från allt annat. Han berättade bl. a. hur han försöker förbereda sig inför det i april stundande högskoleprovet, på ett ungefär vilken poäng han behöver få för att komma in på önskad högskole/universitets-program, och efter en givande diskussion om hur detta ödesmättade test på individens olika styrkor och svagheter, hur det var förr och hur det är idag, för att sedan bestämma oss för att testa ett tidigare års faktiska högskoleprov, och då förstås ett betraktande av dess olika delar; för oss intressant nog särskilt ordförståelsedelen – som fortfarande är sig lik – vilken kom att bli intressant för oss båda att genomföra på tid.

Jag förstår relevansen av läsförståelse på engelska/svenska samt de relativt avancerade matematiska, rejält spretande frågorna som fångar IQ, problemlösning, uteslutningsförmåga, och abstrakt tänkande m. m. . . Men . . . förståelse av ord såsom kymig, peang, oförskyllt, öh . . .

Som författare och utbildad tillika erfaren lärare/elev och förstås medlem i det svenska samhället undrar jag: Vad testar egentligen t. ex. denna ordförståelse och vad har kunskap om konstiga, obskyra ord att göra med att komma in på en allmän högskole/universitetsutbildning? Enligt min åsikt använder vi människor i åtminstone allra största allmänhet bara inte sådant avancerat svenskt språk i vare sig vardagslivet eller på sin arbetsplats.

* * *

Prova gärna själv på tid och på ett någorlunda autentiskt vis de samtliga olika lika delarna som ingick i och utgjorde det nationella Högskoleprovet från hösten 2013.

Annons

~ av Fredrik F. G. Granlund på måndag, 9 mars, 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: