Påsktankar – dikt av Fredrik F. G. Granlund

PÅSKTANKAR

Av: Fredrik F. G. Granlund

 ‘

Du min kvinnokropp, jag håller fast vid din skönhet.

Min törst, min gränslösa ångest, min ovissa väg!

Bara tanken känns brutal! Som om JAG en gång valt . . .

Min gränslösa ångest, min törst, mina ovissa snedsteg!

Bara tanken känns brutal! Som om det en gång FANNS ett val.

Du min kvinnokropp, jag håller fast vid din skönhet.

Vid mina mörka flodbäddar där den eviga törsten flyter,

Vid dina mörka flodbäddar där den eviga törsten flyter,

där tröttheten och den ändlösa smärtan flyter

där tröttheten och den ändlösa smärtan aldrig sjunker.

Du min kvinnokropp, jag håller fast vid din skönhet.

Men nu seglar vi in i en annan timma

Och låter allting bli förtvivlat längesedan.

Annons

~ av Fredrik F. G. Granlund på lördag, 4 april, 2015.

9 svar to “Påsktankar – dikt av Fredrik F. G. Granlund”

 1. Högstämd poesi 🙂 Är inte allting alltid förtvivlat länge sen? Minnena växer och blir fler för varje år.
  Allt gott!
  Michael

  Gillad av 1 person

 2. Jag tar åt mig! Oavsett vad du avser.

  Ursäkta detta sena svar, men alltid aldrig för tidigt sent, jag glömmer snart att glömma . . . hm, och hur var det nu jag hade tänkt att avsluta den här kommentaren till dig?

  Gilla

  • Det var mest en reflektion över tidens obönhörliga gång. Jag vänjer mig nog aldrig vid den. Fin dikt som väcker tankar, om det inte framgick.

   Allt gott!

   Michael

   Gillad av 1 person

 3. Pekoral. Ledsen, men det måste sägas.

  Gillad av 1 person

  • Ursäkta tiden det tagit att publicera din kommentar, en miss, bara det… Liksom så som jag tror mig veta att jag tolkar dig. Problemet häri eller däri ligger i att det inte är dikten i sig som är en pekoral – det är istället mitt liv som varit och är den pekoral du påtalar. 😦

   / F. G.

   Gilla

 4. Vill puffa för…

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2015

  En påminnelse om årets stora Fantastiknovelltävling! Den är till för noveller inom science fiction, fantasy, skräck – fantastik, helt enkelt! – och stödjs av Novellmästarna, en ideell förening för att främja just novellkonsten (http://novellmästarna.se/). Stort tack till våra sponsorer, som ni hittar efter de busenkla tävlingsreglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre får tolkas en smula generöst; det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva! Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

  Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av, i bokstavsordning, SF-Bokhandeln http://www.sfbok.se/, tidningen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://http://www.welaforlag.se/ och förlaget Zenzat http://zenzat.wordpress.com/ – gynna våra gynnare!
  En synpunkt: man behöver inte skriva hela 50 000 tecken! Den gränsen är satt bara för att någonstans bör en gräns sättas. De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn.
  SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. Se infosidan http://www.skriva.bravewriting.com (uppdateras sällan, mest med årlig tävlingsinfo). SKRIVA tar upp skrivande, fantastik, litteratur, kultur, olika nyheter, ibland litet vetenskap, och man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade om det mesta.

  –Ahrvid Engholm,
  tävlingsadministratör

  Gilla

 5. Fint skrivet, tycker jag! Men jag kom egentligen hit för att fråga: är det någon idé att fortsätta följa dig på Facebook? Ditt konto verkar … inte kapat, kanske, men hur säger man … komprometterat? Det ser ut som om du skickar ut reklam för solglasögon, ju. Men jag förstår att det inte är du utan något fejkkonto som ligger bakom.

  Gillad av 1 person

  • Hej och tack för kommentaren, kära fröken Hjukström – liksom för dina liksom alltid alldeles utmärkta – till och med alldeles på toktok i all tänkbar media för lite uppmärksammade – översättningar av Bakhålls intressanta utgivning av i detta fall utmärkt fantastik. Som du vet är jag själv verksam inom det där hårda yrket, om än man som herr undertecknad förstås icke alls förtjänar att ens jämföras med dig och din skicklighet. Detta menar jag helt uppriktigt, och det skall inte uppfattas som smicker eller dylikt, enkom som sanning.

   Däremot dina ord att dikten är fint skrivet – tack, men, själv ser jag mina bokstäver och ord, hela mitt sätt att skriva och arbeta och leva, i paritet med min person, hela min varelse, såsom något allt annat än attraktivt (med innebörden ”fult”); något som tillsammans utan att ses som någon fungerande helhet alls är vad som kan anses (och av herr undertecknad upplevs vara) något faktiskt ”vackert” eller ”fint” eller, för den delen, någon av en mängd men helst ännu fler synonyma ord och/eller uttryck.

   Det kanske var oklart. Det är därför jag upplever det som tydligt (i ovan stycke nämnda mening).

   Vad avser om du bör fortsätta följa mig på Facebook, eller för den delen här på Marmeladkungen . . . då måste jag förstås svara ja. Sedan jag lät publicera den dikt vi kommenterar det här har jag medvetet
   valt att helt gå underground – för att jag tröttnat på uppmärksamheten, alla de som drar i mig (främst mig själv; den som behöver min och andras hjälp . . . ); alla de jag horat och fortfarande horar ut mig till, de som bett, de som krävt, de som sagt, de som uppmanat, de som säger, de som viskar, de som skriker, de som i princip aldrig frågat mig om mig . . .

   och tystnade n är har varit, är en protest. En protest mot falskheten. Liksom mot det faktum att jag önskat och önskar att jag hade modet att skriva ens något om hurdan jag är, hur jag tänker och uppfattar saker och ting, om mitt liv, mitt umgänge, mitt arbete, min situation. Bara något. Något. Ärligt. Något sådant skulle mottas av oförståelse, ovilja, förvirring, hat – avsky… Ty människor är allmänt korkade. Särskilt herr undertecknad. Om. Man. Nu. Egentligen. Bör. Ska. Ens. Tänka. På. Mig. Som. MÄNNISKA.

   ?

   . Jag har slitit i det tysta med tre böcker. De ligger i det närmaste helt redo att i manusformen skickas och bli publicerade av de större förlagen. Och det finns inte mycket jag fruktar mer. Livet förändras. Så är det för alla. Men detta lär inte bara förändra mitt liv . . . inte ens enkom min varelse, min person . . .

   Som du förstår mår jag inte, hm, vad det nu heter. Ändå har jag bojkottat radio, TV, sociala medier i nära tre år nu – av en orsak. Jag insåg mitt beroende under sorgearbete sedan min son dog och min älskade (!) fästmö sedan sju (?) gånger 365,25 . . . jag såg över vad som måste förändras och analyserade, tänkte till, läste på, lyssnade och hörde. Tog beslutet. Och har nu – trots mitt allt annat än sunda leverne UTROPSTECKEN – tro det eller ej – inte på något vis varit på något vis sjuk under vid skrivandes stund fyra år. Ingen förkyldning. Ej ont i halsen. Ingen feber. Inga problem på något sätt fysiskt. All negativitet, all tidigare information om vem som dött och vem som dödat vem på den eller på någon helt annan plats någonstans eller någonannanstans i den kallade värld vi lever i. Hm. Stryk det. Den värld de flesta lever i, menar jag egentligen.

   Utan någon som helst koll ens på vad som hänt och varit på gång att hända eller kommer att hända i mitt älskade Mariestad har jag medvetet gömd från mina läsare, följare, tidigare så kallade vänner, kompisar och kumpaner i så mycket, mycket, mycket genom för många år efter år efter många fler år än fler år har denna herr undertecknad arbetat så gott han bara kunnat med att via plasttangenterna jag kräver andra kräver jag måste har jag lidit, lidit, lidit – haft ondare än det man benämner ”ont” – ständigt rädd – ständigt rädd för rädslan – alltid lidande av lidandet –

   men.

   mitt tidigare Facebookfoto gestaltade mitt unga jag, mitt jag men inte jag . . . det nuvarande är en bra kompis syn på mig när jag en av många för många dagar och nätter och dylikt brukat förstoringsglas och studerat detaljer på – i fotografiets fall – en He-Man-leksak. Jag kanske borde fotografera mitt hem och låta publicera det offentligt; men att våga göra detta – äsch . . . att STÅ UT MED hur andra läsare av mina bokstäver uppfattar detta . . . det är en helt annan sak än en helt annan sak. Nämnas bör att min privata fantastiksamling av förstaupplagor och signerat (sf, skräck o fantasy) rimligen tillhör de större i (åtminstone Sverige); nämnas bör även de omkring 2200 böcker/annonser jag f. n. har ute på Bokbörsen, de samlarobjekt och stora samlingar jag har, införskaffar, byter mig till, byter bort, köper, säljer och ger bort (numera endast till VÄNNER som visat eller visar att de bryr sig ens något litet om mig, jag och herr själv. Detta med att göra så många som möjligt så glada så möjligt har jag tänkt om . . . betraktat genom förstoringsglas . . . tänkt på . . . och när jag istället donerar t. ex. som de tre senaste cirka 30 dagarna t. ex. 760 kilo böcker plus leksaker, teknik, tavlor, kläder, möbler, prydnadssaker, filmer, serietidningar, osv till Kyrkan, Second Hand, ideella föreningar, välgörande ändamål . . . detta har varit och är – dessvärre! – helt reellt utan överdrivelse, liksom fullständigt

   egoistiskt

   det får mig inte att må bra, men bättre.

   ***
   Tack så jättemycket för din översättning av Joseph Sheridan LeFanus Carmilla. Tack så ännu mer för dina alla översättningar av H. P. Lovecraft (Bakhåll förlag). OSv. Tro mig i detta Charlotte: jag har överstuderat. Jämfört ditt arbete, dina översättningar med tidigare dito av samma verk. Det finns mycket att notera, mycket att lära, mycket att säga, uttrycka – vilket jag gärna skulle vilja men upplever mig tvungen att välja bort pga att jag känner såväl dig som tidigare översättare av samma verk. T. ex. en idol, en mentor, en VÄN, en beundrare, en förstående människa som genom mina år lär förbli en av de allra bästa vänner jag någonsin haft; ja, du har nog förstått att jag åsyftar Rickard Berghorn på Aleph bokförlag. Har du sett hans nuvarande utgivning? Kolla på den om icke – intressant.

   Härmed avslutningsvis ett löfte till dig och till mig själv. Fotot på min facebooksida kommer skall måste inom kort att försvinna och ersättas av ett annat dito; ej ett som nu med mina glasögon på och ändå ett jag tvunget att ta till förstoringsglas för att bedöma något alls…

   jag hoppas du förstår. Ingen förstår. Inte ens jag.

   Men tack för kommentaren. Du och denna drev mig till denna min mest avslöjande offentliga bokstavssamlnig sedan dikten Påsktankar som vi kommenterar under skrevs och blev publicerad. Alltså sedan i Maj 2015.

   Tack från din och nästan alla andras men mycket sälla om någonsin min egen

   F. G eller Fredrik F. G. Granlund

   Gillad av 1 person

 6. Tack så mycket för detta överväldigande innehållsrika svar! Men jag måste förtydliga en sak – jag har absolut ingenting emot din profilbild på Facebook, däremot bör du kanske se över din vänlista. Med jämna mellanrum, senast i går, dyker det i mitt nyhetsflöde upp inlägg från okända människor som gör reklam för Ray Ban-glasögon och ”taggar” dig i inläggen. Har du inte noterat detta? Då är de diskretare än jag trodde. Jag har förstått att det handlar om fejkade fb-konton (kanske mi-go från Yuggoth?). Man får en vänförfrågan från någon som man inte kan placera men som kanske verkar trevlig eller har gemensamma vänner – och så utnyttjar de ens eget namn genom att ösa ut spam över ens vänner. Det var detta jag syftade på; dessutom hade jag av någon anledning inte sett dina egna, riktiga fb-inlägg det senaste halvåret men det måste ha berott på Facebooks outgrundliga vad heter det agro… argo.. anomalier? Animalier? Algoritmer! Ja.

  Tack också för alla vänliga och tänkvärda ord och tankar om översättning och annat. Ja, det finns så mycket intressant bokutgivning och så lite lästid i förhållande till den.

  Önskar dig allt gott och all framgång i det du företar dig; nu vet jag att det är fett värt, som min dotter skulle ha sagt, att fortsätta följa din framfart på nätet.

  Hälsningar från FRU Hjukström 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: