Anders Fagers standardfrågor under intervjuer och hans oredigerade svar på desamma

Standardfrågor Anders Fager får och hans oredigerade svar på dessa

”VARFÖR SKRIVER DU SKRÄCK?”

1/ Jag skriver skräck för att jag gillar mina föräldrar, hade en lycklig barndom och tycker deckare är skittråkiga.
2/ Jag skriver skräck för att det är den enda vettiga utrycksformen för en kille som sover i en kista.
3/ Jag skriver skräck för att jag växte upp i en miljonprogramsförort på det DDR-realistiska sjuttiotalet och får utslag av allt som liknar realism eller samhällsskildring.
4/ Jag skriver skräck för den där känslan man får när någon säger ”jag vet inte ens om jag tycker om vad du skriver, men jag kan inte sluta läsa.”
5/ Jag skriver skräck för att skräckförfattare får träffa sötare flickor än folk som bloggar om att de ”inte känner igen sitt sverige längre”.

”VARIFRÅN FÅR DU DINA IDÉER?”

1/ Alla möjliga håll. Skillnaden mellan mig och andra är att jag inte bara tänker ”tänk om det bodde någon i den där spegeln”, jag skriver en historia baserad på idén.
2/ Från rösterna i mitt huvud.
3/ Jag försöker lägga situationer och små vackra detaljer på minnet. Sånt jag upplever eller hör folk berätta. Och sen när jag sitter och pusslar ihop historer så har jag de här bitarna till hands.
4/ Ingen aning. Fråga om en specifik text.
5/ En del människor som skriver till mig tycks tro att jag får ideerna från mitt privatliv. De har ingen aning om hur ordinär jag är.

”HAR DU ALLTID SKRIVIT?”

1/ Ja, men bara för husbehov. Har saknat ett ställe att göra av det jag skrivit.
2/ Mer eller mindre sen jag lärde mig att skriva. Sen tog det ytterligare trettio år innan jag hade något av intresse att säga.
3/ Jo, men det här med skräckskrivandet tog fart först sen jag burit ner min dator till vägskälet (Sankt Eriksgatan – Flemmingatan) och fått djävulen att installera Word666 på den.
4/ Har skrivit annat en prosa. Populärvetenskap och texter till spel. Men aldrig riktig skönliteraur.
5/ Jag försökte bli rockstjärna först. Väldigt länge. Sen började jag tappa håret och då var jag tvungen att hitta på något annat. Att skriva kändes bra, för då kan jag sitta i ett hörn för mig själv och sura hela dagarna.

”VEM ÄR ANDERS FAGER?”

1/ Jag är en kille som är hopplös på att svara på den frågan. Mest för att jag tycker att min person har rätt lite bäring på vad jag skriver.
2/ Stockholmskille på fyrtiosju vårar. Ser bra ut enlig andra. Gillar historieböcker, brädspel och våldsamma hemmakvällar.
3/ Jag bor på Kungsholmen i Stockholm. De senaste tio åren har jag jobbat med spel och leksaker. Jag har en officersgrad och ett betyg i historia nedpackade i mitt bagage. Jag läser för lite skönlitteratur.
4/ En kille som avskyr flum och inte har en religiös impuls i hela kroppen. En ateist som gillar spökhistorier? Inget av det jag skriver om finns i verklgheten. Jag önskar inte ens att världen var lite spökig eller att det bodde tomtar i min källare, min värld är spännande som den är. Tack.

5/ Jag är utsänd av den som väntar i havets djup, att förbereda hans återkomst. När stjärnorna står rätt och det har sålts tillräckligt många exemplar av min bok, då ska han stiga upp ur havet för att åter igen härska över jorden. Och jag ska gå vid hans sida.

—och fem snabba—-

”VAD HANDLAR SAMLADE SVENSKA KULTER OM?”

Samlade Svenska Kulter är en samling på tjugosju riktigt otäcka och väldigt, väldigt, vackra skräckberättelser. De hänger ihop i en stor, rik och fantastisk berättelse om de onda kulter i dagens Sverige. Mitt i band oss. du har aldrig läst något liknande. Välkommen till min värld. Den är full av tentakler, ondska och tjejer från Borås.

”VAR SKRIVER DU?”

Hemma vid ett ett helt vanligt bord.

”NÄR SKRIVER DU?”

Eftermiddagar och nätter. Skrattar ofta hysteriskt mitt i natten.

”HUR SKRIVER DU?”

Försöker skriva minst två sidor om dagen alla vardagar. Det tar mellan två och sex timmar och det är aldrig det man trodde skulle vara svårt som tar en faslig tid.

”VILKA ÄR DINA TRE FAVORITBÖCKER?”

”Vid Vägkanten” av William Gibson, ”Slakthus Fem” av Kurt Vonegut och Johannes Uppenbarelser.

Annonser

4 svar to “Anders Fagers standardfrågor under intervjuer och hans oredigerade svar på desamma”

  1. […] av detta dokument, vilket jag publicerat på en egen Marmeladkungen-sida för intresserade här. Alltså en längre version av det alla bokrecensenter i Sverige erhållit med sitt […]

    Gilla

  2. I just added this website to my feed reader, great stuff. Can’t get enough! I also share that site at Humsurfer 🙂

    Gilla

  3. […] Den här recensionen har verkligen suttit långt inne, trots att jag redan innan fantastikkongressen Eurocon i Stockholm (17-19 juni) hade läst ut boken och haft mycken kontakt med Anders Fager; bland annat genom två intervjuer, vilka går att läsahär (18 jan 2011) och här (14 maj 2011). Jag har även skrivit och publicerat ett julrim om författaren och boken Svenska kulter, samt publicerat en författarens FAQ. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: